Подтепето

мезе

08 Окт, 2017

Домашното пиво дъжд го не мокри

Празникът на домашните пивовари събра стотици в Капана дори в съботния порой

Ценителите на бирата впечатлени от ароматен Крик, характерни Сайдер и Стаут, и страхотен Амбър ейл  

„Домашното пиво дъжд го не мокри. Защото бързо го пием. Пък и както е известно, няма нищо по-хубаво от лошото време- много е пивко”. Така майстори на бирата от София обясниха огромния интерес към есенния празник на Асоциацията на домашните пивовари в България, който въпреки проливния октомврийски дъжд вчера, събра стотици ценители на кехлибарената течност в сърцето на Капана, в бар „Котка и Мишка”. Националната среща на майсторите на бира в домашни условия се проведе за първи път в Пловдив.

Пивовари от цялата страна се събраха под тепетата, за да представят домашната си продукция и да тестват пенливите еликсири на събратята си. Посетителите на Октоберфеста в Капана имаха шанса да опитат над 30 вида различни бири напълно безплатно. „Ние пари не взимаме. Правим бирата за собствено удоволствие и за кеф на онези, които я оценяват. Главната ни цел е да тренираме вкусовете на публиката и да обогатяваме бирената култура в България”, обясни пивовар от Пловдив, току що налял поредна халба от домашната си варка индийски светъл ейл- IPA.

„Усетете портокаловите нотки и оставете бирата да се разтвори на небцето ви. Има още аромати на карамфил, ще ви погъделичкат. И ако искате, можете и вие да си я направите у дома. Не е сложно”, разказваше в съседство архитект от столицата на млада дама, която сладко примляскваше след глътка Белгийски Вит с цитруси . Младият мъж вари собствена бира у дома от три години. Участва в националната среща на Асоциацията и със своя опушен ейл. Ние сме всякакви хора, с всякакви професии и една обща страст- бирата. Но различната бира, истинската, допълни архитектът.

Всички тези бири, които опитвате днес, са сварени в домашни условия, в много малки количества- в рамките на 20-30 литра. Почти 100 процента от суровините за пивото си ги внасяме от чужбина. Малцът, хмелът и дрождите си ги караме отвън, обясни председателят на Асоциацията на домашните пивовари Темелко Пампов. След което дегустира Битер на свой колега от специалната си малка чашка. Пампов изненада сетивата на пиволюбците с невероятния си вишнев Крик и Сайдерът си с много характер. Ценителите на бирата и самите пивовари оцениха високо вкусовите качества на много от разлетите видове пиво, като особено впечатлени останаха от един от Стаутовете и от страхотен Амбър ейл.

Домашното пивоварство става хоби на все повече българи. Всеки, който желае да прави собствена бира вкъщи, може да се научи. Трябва информация, малко практика, и да се закупят нужните оборудване и продукти, разбира се, разясняваха на потенциални бъдещи домашни пивовари майсторите на бирата. Пенливият празник продължи до късно вечерта напук на лошото време, а всичката налична домашна бира бе пресушена.

Цялата галерия вижте в КАПАНА.БГ

Няма направени коментари
Още от рубриката "мезе"

Подобни новини