Актуално

„Седем марки“ в три български града – джаз групата „Бодуров трио“ отбелязва 15 години на сцена

„Бодуров трио“ отбелязва своята 15-та годишнина на сцената със серия от концерти в България. Димитър Бодуров (пиано) започва творческа работа с Михаил Иванов (бас) и Йенс Дюпе (барабани), почти веднага след като се установява трайно с Холандия. От тогава до днес, триото има зад гърба си няколко албума и немалко джаз призове. Българската публика ще има възможност да чуе групата със специален гост Теодосий Спасов в София, Пловдив и Варна. В този последен проект те не изневеряват на уникалния си стил, създаващ диалог между джаза и българския фолклор. Основа на композициите са богатите на вариации ритми в 7, характерни за фолклора като Ръченица, Четворно, Еленино и др. Освен с музикалната синергия между съвременен европейски джаз и автентични български ритми, албумът се откроява със силния си емоционален заряд, потапящ слушателя едновременно в носталгия и радост от живота.

Специален гост в албума е виртуозният Теодосий Спасов, допълващ звука на групата със суровата автентичност на своя кавал. Бодуров и Спасов работят за пръв път заедно през 2010-та в представление на амстердамска танцова компания, след което установяват трайна артистична връзка. Оттогава те свирят заедно в различни формации – квартет, дует, както и в Проекта Пулс – трио с индийския перкусионист Сандип Батачаря.

Турнето на „Бодуров трио“ започва на 3-ти април в Bee bop cafe (Пловдив), продължава в столичното Studio 5 (4-ти април), за да завърши на 5-ти април по време на Европейски музикален фестивал във Варна.

За „Седем марки“ нюйоркското списание All about Jazz пише: „В основата на тази серия от композиции на Бодуров стоят впечатляващи и приятни за слушане музикални взаимодействия между джаза и българския фолклор. Наистина страхотен звук! Характерът на групата се откроява истински и с присъствието на гост музиканта Теодосий Спасов на кавал. “

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина