Актуално

Примата на Болшой театър Мария Аллаш и нейният сценичен партньор Карим Абдуллин повдигат завесата на „Лебедово езеро“ преди премиерата на Античния театър

Мария и Карим разказаха за вълненията си преди най-известното балетно заглавие да оживее на Трихълмието

Билетите за премиерният спектакъл "Лебедово езеро" на новата балетна трупа на Опера Пловдив бяха разпродадени преди близо месец. Почитателите на балетното изкуство с нетърпение очакват най-известното балетно заглавие да оживее на древната сцена на Античния театър в рамките на фестивала Opera Open 2018.  

Международната продукция участват Оркестърът и Балетът на Опера Пловдив, Балетът на Македонската опера, под диригентството на Бисера Чадловска, Македония. Солистите на световноизвестния Болшой театър – примата Мария Аллаш и нейният сценичен партньор Карим Абдуллин ще излязат в главните роли за пръв път на Античния театър по време на Opera Open. Аллаш и Абдуллин са в града от един ден, те замениха по спешност други звездни солисти Алена Ковалева и Якопо Тисси. Промяната се наложи в последния момент заради травма на Ковалева.

Мария и Карим разказаха за вълненията си преди премиерата на неповторимия и обичан балет на Пьoтр Илич Чайковски, с хореография на Петипа.

Представяме ви: Мария Аллаш (Одета/Одилия) – прима на Балшой театър, Народна актриса на Русия. Гастролирала е на сцените на Парижката опера и Ковън Градън в Лондон. Репетира под ръководството на Ина Семизорова. Доцент е по хореография и е ръководител на Балетния департамент на Руския институт за театрално изкуство

и

Карим Абдуллин (Зигфрид) е солист на Балшой театър от 2002 година, където изпълнява редица централни роли от балетния репертоар. Завършва хореографското училище в Република Татарстан, а по-късно и Московската държавна хореографска академия. Репетира под ръководството на Владимир Никонов.

За пръв път ли сте в Пловдив?

Мария Аллаш: Идвала съм в България няколко пъти. Първият беше отдавна. Била съм на почивка, на море и на планина.

Градът ви е забележителен! Вчера имахме възможност да се разходим и да му се насладим.

Карим Абдуллин: Не съм идвал в България.

Пловдив е Слънчев, като Италия.

От кога се обичате с балета?

М.: Трябва да обичаш това изкуство, за да си на сцената. От 20 години съм в Балшой театър.

К.: Мама ме записа на балет когато бях на 10. След 8 години попаднах в Балшой.

Тази година се навършиха 141 години от първият спектакъл на Лебедово езеро, какво е този балет за вас?

К.: Алегория за измяната и любовта.

М.: След 140 години спектакълът продължава да вълнува, навярно заради прекрасната музика на Чайковски и за това, че историята е основана на класически човешки ценности. Това е един красив романтичен спектакъл.

Как завършва вашата версия, краят щастлив ли е?

К.: В тази версия принцът се събужда.

М.: Разликите между класическата и сегашната версия не са много. В Русия също в началото вървеше трагичната версия – в законодателството на романтиката, после се появиха и щастливите трактовки.

Сега разликите са само в началото и в края.

Мария, вашата роля е една от най-сложните. Всъщност те са две- на белия и черния лебед. Как преминавате от единия образ в другия, те са толкова различни състояния?  

М.: Една крачка на сцената и всичко е готово.

Коя от двете чувствате  по близка Одета или Одилия?

М.: Обичам и двете, но с всеки спектакъл е различно.

К.: Одета ми е по-близка.

Видяхте ли вече сцената на Античния театър и случвало ли ви се е да играете на подобно място?

М.: Да, вдияхме я. Мястото е магнетично. Аз съм танцувала в Гърция на подобна сцена в Родос. Съвсем друг е спектакъла на подобно място.

К.: Такива древни места са пропити не само с исторически, а и с много различна енергия.

Какво бихте искали да кажете на пловдивската публика?

И двамата: Много ще сме щастливи, ако времето е с нас! Очакваме ви на Античния театър на 27 юни от 21 часа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Кой се ГЕЛПИ = “ повдигат завесата на „Лебедово езеро“ “ НА АНТИЧНИЯ? Празни приказки! Кой се ГЕЛПИ = “ повдигат завесата на „Лебедово езеро“ “ НА АНТИЧНИЯ? Празни приказки! Кой се ГЕЛПИ = “ повдигат завесата на „Лебедово езеро“ “ НА АНТИЧНИЯ? Празни приказки! Кой се ГЕЛПИ = “ повдигат завесата на „Лебедово езеро“ “ НА АНТИЧНИЯ? Празни приказки!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина