Актуално

Пловдив 2019 във фокуса на срещата на министрите на културата от Европа и Азия

Куп високи гости говориха за българската Европейска столица на културата

Виктор Янков от Фондация „Пловдив 2019” бе лектор във форума, който е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Проектът „Пловдив- Европейска столица на културата” стана основен акцент в голямата среща на министрите на културата от Европа и Азия, провел се вчера и днес в столицата.  Форумът “Ролята на културата в международните отношения: Пътят напред” се състоя в НДК, като част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Оказа се, че „Пловдив 2019” е тема, която интересува силно представителите на куп европейски и азиатски държави. Министър Боил Банов откри мащабното събитие. Именно под негово председателство се проведе високият форум в Националния дворец на културата.

Пловдив 2019 беше и в речите, и в неофициалните разговори на важните международни гости. В обръщението към колегите си за българската Европейска столица на културата през 2019г. говориха министрите на Гърция, Италия, Малта, зам.-министърът на Холандия, представителите на Япония и Австрия. Те не скриха колко важен е този проект за развитието на сектора в България и за отношенията между страните както в рамките на Стария континент, така и извън тях.

Министърът на културата на Гърция Лидия Кониурду подчерта, че идеята за Европейска столица на културата се е родила в Гърция и заяви, че стиска палци на Пловдив за едно успешно домакинство на ЕСК догодина. Тя, както и много от другите чужди гости, бяха активни и в един от панелите от форума- „Подкрепа за културата като двигател за устойчиво социално и икономическо развитие”, в който един от лекторите бе директорът на Международната дейност във Фондация „Пловдив 2019” Виктор Янков. Лидия Кониурду прояви особено голям интерес относно оживяването на квартал Капана като квартал на творческите индустрии.

Министрите обсъдиха  още как културата допринася за засилване и укрепване на външните отношения на страните, как може да се изгради по-отворен подход за международните културни отношения, базиран на взаимност и реципрочност, както и какви мерки биха могли да се предприемат на национално ниво с цел насърчаване на сътрудничеството между всички заинтересовани страни за осигуряване на полезни взаимодействия в международните културни отношения.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина