Актуално

Дани Каназирева пише на Тотев заради Дружеството на художниците

Една културна институция със 101-годишна история е пред заличаване, алармира съветничката

Иска общината да предостави безвъзмездно галерията на Гладстон на творците


Галерията на ‘Гладстон’ посреща десетки събития на дружеството всяка година
Дани Каназирева подхвана битка за спасението на Дружеството на пловдивските художници, което е на ръба на фалита. Общинският съветник от „Съюз за Пловдив”  внася днес искане до кмета Иван Тотев във връзка с тежкото финансово състояние на арт сдружението. Тя настоява кметът да изготви предложение до Общинския съвет за обявяване на сградата на ул. „Гладстон” 32 за частна общинска собственост и за безвъзмездното й предоставяне на дружеството за срок от 10 години.

С този акт местната власт не само ще създаде по-благоприятни условия за творческа дейност и изява на 400 художници  от цяла Южна България, но и ще насърчи развитието на културата в Пловдив, категорична е Дани Каназирева. 

Управителният съвет на Дружеството на пловдивските художници нееднократно се е  обръщал с молби към община Пловдив за сключване на нов договор за безвъзмездно ползване на сградата, какъвто е имало преди години. В началото на мандата на кмета Иван Тотев отново е изпратено писмо с изходящ  № 855 от 14.12.2011 г. Тогава отговор няма. Няма и резултат от подновеното писмено искане до администрацията в началото на 2013 г. Последната молба от дружеството е внесена на 2 април, но и тя засега остава без отговор. Художниците  споделят, че дори не са потърсени за среща и разговор по проблемите.

Сградата е публична общинска собственост, затова, преди  да стане разпореждането в полза на дружеството, трябва да бъде преобразувана в частна общинска собственост, обясни Дани Каназирева. Ако художниците получат правото да ползват имота безвъзмездно, те ще поемат ангажимент да направят необходимите ремонти. От Дружеството твърдят, че до 1 януари са плащали 240 лева месечен наем на общината, а след тази дата цената е завишена на 360 лева. Отделно има разходи за ток и поддръжка на сградата. Приходите са крайно недостатъчни и в момента съществуването на Дружеството на пловдивските художници като културна институция е поставено под въпрос, алармират творците.
Дани Каназирева напомня, че дружеството е  регистрирано с идеална цел. Членовете му работят в областта на живописта, графиката, скулптурата, приложните изкуства, по различни кураторски проекти. Сред многобройните прояви на дружеството са Международният пленер по живопис,  Международният литографски пленер, сипмозиумът по скулптура, международният симпозиум „Артколаж – Пловдив”, периодичните издания  на изложба „Южнобългарски художник”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина