КАТ: Зимните гуми не са задължителни, но трябва да са с поне 4 мм грайфер

Криминале

Шофьор и пътник олекнаха с по 50 лева заради липса на колани

В акция „Зима“ акцент са: проверките за поведението на пешеходците, толерантното отношение на водачите на МПС към  тях и използването на обезопасителни колани

Таня Грозданова

Пешеходци, велосипедисти и шофьори от днес са в полезрението на „Пътна полиция“ по улиците на Пловдив. Акция „Зима“ стартира с три екипа от служители на КАТ, които следят, освен за неправилно пресичане на пешеходци на необозначени места и за ползването на колани на задната седалка.

Нарушители на закона бяха хванати още в първите 10 минути на операцията. Така двама души олекнаха с по 50 лева на кръстовището на бул. "Пещерско шосе" и ул. "Царевец". Единият от глобените е шофьор, а другият е  пътник на задната седалка, като и двамата не са използвали колани. Според закона, когато пътник бъде хванат да се вози без предпазен колан, освен него, служителите на реда глобяват с петдесетачка и водача на превозното средство.

Акцент в проверките е поведението на пешеходците, толерантното отношение на водачите на моторни превозни средства спрямо тях и използването на обезопасителни колани, в това число и на задни седалки. Паралелно тече проверка на велосипедисти, тяхното налично оборудване и техническата изправност на превозните средства.

Говорителят на Пътна полиция – Пловдив инсп. Ботьо Гиргинов напомни, че в зимния период водачите са длъжни да управляват със зимни гуми, или с такива, чийто  грайфер е поне 4 милиметра.

Споделете ни във:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.