Подтепето

гласове

02 Мар, 2013

Вежди Рашидов: Бих свалил сам тапетите в „Св. Марина“

Разумните хора на Пловдив трябва да се съберат и решат проблема, каза културният министър в оставка

Дядо Николай е глобен, но не мога да го вкарам аз в затвора. Съвестта ми е чиста, допълни  скулпторът

Image title
Културният министър в оставка Вежди Рашидов се разпали по темата за „Св. Марина“, която взриви Пловдив благодарение на Под тепето. Скулпторът днес бе на посещение в Перущица, за да инспектира ремонта на древната Червена църква. Рашидов даде да се разбере, че диалогът с Николай Пловдивски по казуса с тапетите в храм-паметника под тепетата никакъв го няма. Какво да кажа? Не сте ли свалили тапетите там, мисля че пловдивчани са интелигентни хора и ще ги свалят. Нищо не съм отложил. Има закони и ги спазвам. Направихме на дядо Николай няколко проверки, съставихме предписания и го глобихме. Но не мога да го вкарам аз в затвора. Глобен е, защото не е изпълнил предписанията. С колко е глобен- има от - до като термометър. Но е в рамките на закона. Не е въпрос на мое желание. Ако ме питате, бих отишъл сам да сваля тапетите, защото съм художник. Това е моето лично мнение. Всички предписания са направени, съвестта ми е чиста.

На въпрос как ще процедира, ако митрополитът не изпълни предписанията, Рашидов отговори така: Какво да го правя? Да го съдя ли? Моите уважения към митрополията, но смятам, че разумните хора от Пловдив трябва да се съберат и да решат проблема. Глобите не решават нещата. Разговарял съм с дядо Николай, трябва да се прояви и малко разум. Дори сега да ги свалим, ще бъдат развалени стенописите в тази стара църква. Направена е една беля. Има си закони, няма да взема ролята на следствието и съда.
Няма направени коментари
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

15 Май, 2018

Николай Пловдивски лобира за Македонската църква

Водачите на БПЦ разделени по въпроса

Светият синод отказа да участва участие в тържествата по повод 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия

Водачите на Българската православна църква са разделени по въпроса за признанието на Македонската, разбра Под тепето. Николай Пловдивски е главният лобист за сближаване на двете, заедно със Старозагорския митрополит Киприан.  

Припомняме, че през ноември м.г.  Македонската архиепископия поиска от Българската патриаршия да възстанови евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а тя от своя страна да признае Българската православна църква като Църква- Майка .

Със свое решение от понеделник  Светият синод  на БПЦ отказва да вземе участие в тържествата по повод 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия, които ще бъдат отбелязана на 27 май т.г. – Петдесятница, гр. Охрид, Р ...

» повече
27 Апр, 2018

Най-новата екстра в Митрополията: До винила и химче

Инсталираха химическа тоалетна до един от входовете на храма

Технологичното чудо е точно до тапета на Свети Николай

След като влезе в историята като първия паметник на културата в православната българска история, който замени оригиналните иконописи с винилови тапети, митрополитският храм блесна отново с безумно оригинална придобивка.

От древни времена църквата е бягала от науката и технологиите, отците са отричали хиляди открития и устройства, улесняващи съвременния живот в различни епохи. След хилядолетия обаче Пловдив блясва в историята на православието с химическа тоалетна в храма!     

Припомняме, че управниците под тепетата гласуваха 180 000 лева за свръхмодерни градски кенефи, които ще им пестят заплатите на чистачките и ще се самопочистват на мястото на писоарите в Капана. Сега доживяхме и Николай Пловдивски да ...

» повече