Посланикът на Матера гостува в галерия Резонанс

Арт

Вратите и прозорците на Саси ди Матера канят любопитните да надникнат през тях

Таня Грозданова

Той се превръща в посланик на Саси още през 70-те години на миналия век, когато обсебен от любовта си към „туфо“ – скалите, изграждащи родната му Матера, започва да показва на света в творбите си изоставеното скално поселище.  Днес целият свят говори за Матера като за града, в който са снимани Страстите Христови и бъдещата културна столица на Европа, заедно с Пловдив, през идната 2019-а година. Години наред  за Саси ди Матера крещи с творбите си Франко Ди Педе – художникът на техния Стар град.

От снощи италианската столица на културата е в Пловдив, въплътена в творбите на 82-годишния разказвач с четка, ваятел на скали, учител и галерист Франко Ди Педе. „Матера-процес на идентификация/врати и прозорци“ е името на изложбата, за която под тепетата дойде със семейството си синът на маестро Франко – Мино, изпълнителен директор на създадената от ди Педе през  1964 г. галерия за модерно изкуство Arti Visive в Матера.

„Това е терен анимиран с цветове и положена отгоре прозрачност, в която невиждани пасажи се разтварят и изведнъж се скосяват и се оформят два перпендикулярни плана и разкриват неочаквани дълбочини. Фундирани цветове и положена отгоре прозрачност , два перпендикулярни плана разкриват неочаквани дълбочини,“ пише за творчеството му Мариаделаиде Куозо.

Още подробности в Капана.бг

Споделете ни във:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.