АктуалноГрадътЗабравеният градНовини

Две красиви стари къщи на ул. „Софроний Врачански“ под строителни мрежи

Домът на големият пловдивски благодетел Стефан Обрейков чака по-светло бъдеще

Красива ар деко къща на същата улица „Софроний Врачански“ обновена с приличен ремонт

Теодор Караколев

Бурна е строителната дейност в целия Пловдив. Две красиви къщи само на няколко метра една от друга до преди дни бяха оградени със строителни мрежи на улица „Софроний Врачански“. Двете сгради са в различен стил – едната е от края на 19 век с типични класицистични елементи, другата, чиито ремонт вече е към края си, е от XX век с ар деко мотиви.

В отсечката от Детмаг до Градската Дондукова градина има постройки от всички по-модерни периоди на пловдивската история. Именно около една от най-старите от няколко седмици стои предпазна мрежа. Едва ли става дума за ремонт, тъй като не се забелязват строителни работници или материали.

Това е къщата на Стефан Обрейков – една от най-важните пловдивски личности. Търговец и крупен бизнесмен от края на XIX и началото на XX век, инициатор на строителството на днешните Търговска гимназия и Промишлено училище (чиято уникална архитектура наскоро бе компрометирана с евтин ремонт), построени с дарения от пловдивските индустриалци.

Къщата на улица „Софроний Врачански“ е построена през 1891 година по проект на швейцарския арх. Емануил Лупос. Дълги години тя не бе в добро състояние, като балконът към тротоара видимо бе опасен, а от фасадата се отлющваха парчета мазилка постоянно. В момента опакован в обезопасителна мрежа е вторият етаж.

От няколко месеца върви ремонт и на къща на съседната пресечка по улица „Софроний Врачански“. Обновява се къща от годините около Първата световна война. Тя е в типичните за пловдивското ар деко стил – с високи тесни прозорци, малко и изчистени орнаменти, елегантни пиластри по ъглите. Към момента ремонтът изглежда с уважение към автентичния вид на сградата. Една част от сградата – към пресечката на улица „Палаузов“ – изглежда е друга собственост и там ремонт не е започвал. Това дава възможност да се сравни вида на къщата преди и след строителството, като си личи запазването на ар деко детайлите.

Известни забележки могат да се направят във връзка с цветовото оформление. Основният жълт цвят, поне към момента – прясно след поставянето му – е доста ярък. Част от елементите пък са боядисани в бяло. Оформлението в два цвята, много популярно в актуалните ремонти, не е нещо типично за този архитектурен стил. Подменени са и дограмите, но новите такива не се набиват на очи. В контекста на другите случаи на разрушаване на сгради, за построяване на нови кооперации, примерът с тази сграда определено може да се причисли към по-качествените.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Равнището на ПодТепето неспасяемо спада щом не намериха из архитектурната Колегия някой кометентен да коментира – а лансират недообразования самозван АКАДЕМИК ТЕДИ КАРАКОЛьОВ (Н.в.м.м. = На Всяка Манджа …). Остава да публикуват на челно място творби за ЕСЕННИ КАРТИНКИ ИЗ СОПОТ, ха-ха!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина