АктуалноГласовеГрадътЗабравеният градМнения

Пълен обрат с кино Космос

Обявяват архитектурен конкурс за знаковата сграда, победителят в него ще получи договор за проектиране

Издадени са заповеди за отчуждаването на частните имоти пред киното

Иво Дернев

Бъдещето на кино Космос ще бъде решено след архитектурен конкурс, който общината ще обяви в най-скоро време. Пълният обрат в сагата със знаковата сграда в сърцето на града  идва след критики от архитектурните среди, свързани с авторските права и дарения проект от студио Stephen George International-България. На днешната среща с медиите кметът заяви, че заради създалото се напрежение около киното, общината ще отдели 150 хиляди лева за проектиране и ще обяви архитектурен конкурс. Победителят ще подпише договор за проектиране с кметството, като неговите подгласници също ще бъдат премирани.

Нашите юристи настояват, че авторските права не могат да бъдат доказани. Бюрото, което твърди, че ги държи, може да се яви на конкурса и да участва със свой проект там. Ще поканим КАБ и САБ да участват в конкурсната комисия, каза по темата Иван Тотев. Относно дарения проект от Stephen George International-България, който в крайна сметка няма да бъде реализиран, той коментира „Добрите намерения може да бъдат оплюти”.

Паралелно с това работим и за приобщаването на площадното пространство пред киното. Вече сме издали заповеди да отчуждаване на частните имоти там, допълни кметът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Гнусната сага с комерсиализирани „авторски права“ да се прекрати, то не ти е Руският Пазар, то е както БАЩИНСТВОТО.
    Арх. ШИНКОВ е авторът (както и на много други ценности!) заедно с инж. Софкаров, и всички останали играчи, агитки и мераклии да си намерят други занимания (и да се опитат да СЪЗДАДАТ нещичко, а? А?)

  2. Г-не „кмете“, архитектурни конкурси се обявяват от САБ и КАБ, а от заинтересувания инвеститор и /или собственик се само ПЛАЩАТ.
    Компетентността е изцяло отговорност на ШКОЛУВАНИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ. ЖУРИРАНЕТО също се прави от Колегията, като администрацията може да има участник / участие / глас, който в никой случай не е решаващ. Съображенията за стойности, разноски, срокове и т.н. се внасят в конкурса от ЗАДАНИЕТО за проектиране (пак от компетентни техници, а не чиновници), а не при журирането.
    „Еври Фрог …“ както казват на латински = = = „Всяка Жаба . . . „

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина