АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеНовиниПод небето

Трикраката мечка от пловдивския зоопарк почина на свобода

Сърцето на Габриела не издържало петте години волен живот в Белица

Соня Попова

Почина една от последните обитателки на пловдивския зоопарк – трикраката мечката Габриела. Тя е била  на 23-годишна възраст, отишла си е на 6 август в Парка за танцуващи мечки в Белица. Припомняме, че в дивата природа кафявите мечки живеят до 20-25 години.

„За съжаление, имаме изключително тъжна вест. Габриела, една от 24-те мечки в нашия парк, почина тази седмица,“ написаха от резервата.

Снимка: Веселина Божилова/гледачът на Габриела се сбогува с нея през лятото на 2014-а

Преди да бъде спасена при нас, животът й е бил изключително тежък: първоначално е участвала в представления в цирка, но тъй като била много своеволна и трудна за обучение, през 2000 г. е предадена в пловдивския зоопарк. Малко след пристигането си там, тя е била сериозно наранена от другия мечок в зоопарка – Наско, и загубила едната си предна лапа. След инцидентът, двете мечки са били разделени в отделни заграждения. Условията в зоологическата градина са били много неподходящи и Габриела е трябвало да живее в заграждение с площ от по-малко от 20 кв. м., разказват историята на мечката от органицията.

През 2014 г. управата на пловдивския зоопарк моли „Четири лапи“ да помогне на Наско и Габриела, и да ги приюти докато трае ремонтът на съоръжението. Двете мечки бяха преместени в Парка за танцуващи мечки край Белица, който се управлява от „Четири лапи“ и фондация „Бриджит Бардо“. Габриела се адаптира много бързо към новите условия и още през първата зима, след пристигането, си изкарва своя първи истински зимен сън. Тя беше много енергична и своенравна дама и се чувстваше наистина чудесно при нас, спомнят си гледачите в парка.

Вечерта на 6 август те забелязват, че Габриела изпитва трудности при дишането. Макар незабавно да й е  осигурена медицинска помощ, състоянието й не се подобрява и на следващата сутрин тя почива. Аутопсията показа, че причината е вследствие на сериозни сърдечни проблеми.

Животът на Габриела става истински добър едва през последните пет години, които тя прекарва в среда, близка до естествената.

„Сбогом, Габи, ще ни липсваш!“ – написаха от организация „Четири лапи“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Помня историята на това животно, не се бях сещал с години за нея, направо сякаш ми бръкнаха в сърцето… Поне се е отървала от хората – най-гадното и жестоко животинско племе в историята на света…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина