Подпис на арх. Шинков в официалната документация за Кино Космос показва авторството му

Актуално Гласове Градът Новини

Никой досега не е поставял под съмнение авторството на проекта.

Арх. Абаджиев и арх. Бакърджиев разполагат с проектната документация и оригинални чертежи

Няма по-сигурно доказателство за авторство от подписан и подпечатан проект от всички отговорни страни – инвеститори, проектанти и други видове отговорници, заявиха за „Под Тепето“ от екипа Абаджиев-Бакърджиев

Теодор Караколев

Странен казус се оформи около бъдещето на сградата на Кино Космос в Пловдив. Плановете за препроектиране на сградата на Община Пловдив срещат съпротивата на архитектурния екип Абаджиев-Бакърджиев, които работят съвместно с арх. Любомир Шинков. Според тяхната позиция, няма как да се работи върху сградата без съгласието на създателя на проекта, тоест носител на авторските права архитект Шинков.

Интересното в казуса обаче идва от несигурността на Община Пловдив в това дали действително архитект Любомир Шинков е проектант на сградата. Възрастният и все още жив творец е известен като създателят на Кино Космос, но съмнението у общинската администрация провокира търсене в архивни документации.

Самият арх. Шинков и неговите колеги арх. Абаджиев и арх. Бакърджиев разполагат с проектната документация (а не вестникарски изрезки, по израза на инж. Тотев), както и сканирани оригинални чертежи, които доказват авторството – нещо, което се знае от всеки пловдивски архитект, и което никой досега не е подлагал на съмнение. В проектната документация ясно си личат подписите на арх. Любомир Шинков, поставени през 1959 година, както и на отговорните лица от администрацията, печатът на Проектантска организация и т.н.

Документите са били предоставени на отдела за Обществени поръчки в Община Пловдив още преди броени месеци, а днес, след публикациите в медиите след изказването на инж. Иван Тотев, творческият екип отново ги е изпратил до общината. Няма по-сигурно доказателство за авторство от подписан и подпечатан проект от всички отговорни страни – инвеститори, проектанти и други видове отговорници, заявиха за „Под Тепето“ от екипа Абаджиев-Бакърджиев.

Към това може да се добави фактът, че почти цялата архивна документация на пловдивската Проектантска организация е в неизвестност. В търсене и желание за обществен достъп до този архив са работили множество архитекти в Пловдив, но засега без успех. Безспорно обаче е, че Кино Космос не е анонимен проект и не се е създал от нищото, а съществуващата документация показва единствено това, което целият Пловдив знае – автор е Любомир Шинков.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Подпис на арх. Шинков в официалната документация за Кино Космос показва авторството му

  1. Ей, много сили ще положите да съкратите дните на арх. Шинков. То не беше Кино Космос, то не беше Манастира…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.