Българиявашите снимки

Панорамните гледки от върха на Дановия хълм спират дъха

Макар и разположено най–близо до Главната улица на град Пловдив, Сахат тепе или Хълма с часовниковата кула често остава извън туристическия поток и от ежедневното полезрение на местните. За това днес ви споделяме "Фоторазходка по Сахат тепе" с единствения дигитален гид за Града на тепетата Lost in Plovdiv.

То е едно от днешните шест тепета на Пловдив. Името му е турско и в превод означава Хълма на часовника. Не случайно е наречен така, тъй като в една от най-високите си точки има построена часовника кула от XVI век, която продължава да отмерва времето. Тя е сред най-старите запазени подобни съоръжения на територията на Европа.

От намерени артефакти, археолозите смятат че на този хълм по римско време е имало храм на богинята Венера. Официалното име на тепето е Данов хълм, кръстено на възрожденеца Христо Г. Данов. Освен Часовниковата кула на Сахат тепе се намира и телевизионна кула, която е там още от януари 1956 година, на надморска височина 210 метра. Тя също е работеща.

Сахат тепе е единственото възвишение, от върха на което може да видите всички открити сцени в града. На изток се извисява Трихълмието и древната сцена на Античният театър, на запад – Летния театър на Бунарджика и в самото подножие на Дановия хълм е разположено лятното кино „Орфей”. В далечината планината и равнината се сливат в едно, а ние оставаме за пореден път безмълвни пред красотата на родния град:

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина