ЗдравеПУЛС

Решено: Първа и Втора градски болници стават едно цяло

Кметът увери, че всички лекари от „Св. Мина“ остават на работа

Д-р Деведжиев: При мен има депозирани 32 молби за напускане. Съединяват се две губещи заведения

Доц. д-р Петко Недев: Каквото и да каже собственикът ние ще го приемем

Кардиологът отказва да е заместник на доцента, Тотев го отдава на емоциите

Помиряване на двама 67-годишни сериозни мъже с десетки години трудов опит и положение в обществото. Това е първата задача пред градоначалника и пловдивските велможи, след като днес Общинския съвет одобри вливането на МБАЛ „Свети Мина“ в МБАЛ „Св. Панталеймон“.  Решението бе взето с 42 гласа „за“, 4 „против“ и 0 „въздържал се“. Против гласуваха трима съветници от ПФ и един от БСП.

Дебатите по точката бяха емоционални продължиха близо 2 часа, а емоциите на спряха с приемането ѝ. В залата отново бяха двайсетина лекари от „Св. Мина“, както и д-р Цветан Деведжиев-завеждащ отделението по кардиология в бившата Първа градска, който бе натоварен от кмета със задачата да представи алтернативен бизнес план за оздравяване на здравното заведение. Оказа се, че такъв план не съществува, защото му било отказано от директорите на двете болници да получи поисканата за целта информация с обяснението, че няма писмена заповед от кмета. На това ръководителят на МБАЛ „Св. Панталеймон“  доц. Петко Недев репликира, че редът е ред за всички и той също е взел писмена заповед от ресорния зам.-кмет, за да получи достъп до документите на „Св.Мина“. Недев бе обвинен от опозицията, че неговия бизнес план е „научен труд“.    

Кметът Иван Тотев увери присъстващите, че вариантът с юридическото сливане на МБАЛ „Св.Мина“ и ДКЦ 6 и обединяването им със „Св. Панталеймон“ е не само по-сигурният вариант, а и по-евтин. Освен това той декларира, че при тези процеси всички лекари от „Св. Мина“ ще останат на работа. По думите му, програмата за оздравяване на д-р Петко Недев, ще даде възможност за повече пари от Здравната касата. Очаква се през идната година общината да  осигури допълнително 1 милион лева инвестиции в обновяване на апаратурата на „Св. Мина“, за което екипът трябва да изработи списък с необходимите машини.  В оздравителния бизнес план на новото лечебно заведение е включено и звено за Спешна помощ, както и идея за вливане на родилен дом „Весела“.

Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“ предложи д-р Цветан Деведжиев за зам.-управител на новата обединена общинска здравна структура. Той обаче категорично заяви в кулоарите, че това няма да стане. „Няма да стана заместник – управител! Не защото не мога, а не мога да работя с Петко Недев. Познавам го, ние сме съученици, познавам го още когато беше бивш партиен секретар на болницата в Мадан. Той не може да мисли конструктивно.“ Кардиологът заяви, че има предложение от частна болница и най-вероятно с целия екип на кардиологията ще напусне. Накрая прогнозира, че и двете болници ще потънат.

„Днес е емоционален ден. Следващата седмица ще поканя на кафе при мен доц. Петко Недев и д-р Цветан Деведжиев и ще говорим,“ набеляза следващата стъпка кметът Тотев. По план всички трудови правоотношения се запазват, а след преобразуването служителите на "Свети Мина" стават такива на "Свети Панталеймон", уточни той. Според градоначалника протестиращите служители от „Свети Мина“ ще са по-спокойни, ако техен човек ръководи лечебното заведение след вливането.

Доц. Петко Недев защити бизнес плана си с думите, че „той не само не е научен, а е изключително практичен, но има едно нещо, което е научно, това е научният подход да анализирам.“  Той подчерта, че вливането на двете болници ще бъде дълъг процес, но за да се случи, първо трябва да се изчисти дългът на „Св.Мина“, после да се подпише новият договор със Здравната каса догодина, от което ще зависи бъдещето развитие на новата структура.   

Каквото и да каже собственикът ние ще го приемем, заяви доц. Недев. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина