ЗдравеПУЛС

Как гласуват хората с увреждания?

От тази година незрящите могат да гласуват където поискат

За неподвижните се организират урни до адрес

Паулина Гегова

Всички знаем процедурата и правата си по време на избори. Те обаче, са различни за хората с някакъв вид увреждания и се променят с всяка година. За отделните увреждания има отделни решения.

Избирателите с двигателни затруднения трябва предварително да подадат заявление за подвижна избирателна урна. Това означава, че се насрочва комисия, която в избирателния ден обикаля по адресите на неспособните да се придвижват граждани. Бюлетините им се предават, изчаква се тяхното попълване и после се отправят към следващия адрес.

За глухонемите нещата не са толкова сложни, а и при тях много добър вариант е електронното гласуване.

По друг начин стоят нещата за незрящите. Те имат право да гласуват в избирателните секции, като от тази година влиза закон, че могат да дадат своя вот от което и да е училище, без значение дали са разпределени към него или не. Гласуването се извършва със задължителен водач. Той се подписва на специален списък за придружители, представя лична карта и влиза заедно с гласоподавателя. Ново в закона е и, че придружителят може да се подпише вместо гласоподавателя. Когато се озоват в тъмната стаичка незрящият казва избора си на водача и той го записва вместо него.

 

Такъв е и казусът с Дилиан Манолов, младеж с проблемно зрение, който гласува заедно с родителите си в Спортното училище. 

Всичко трябва да стане възможно най-тихо. Гласът ми трябва да остане анонимен. Няма независимо лице, което да проверява за нарушение с вота ми, обяснява той.

Незрящите също могат да се възползват от електронното гласуване или подвижните урни, ако пожелаят. В някои държави се отпечатват бюлетини на брайлова азбука, но за сега такива не са вкарани в България. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина