Изненада: Авторските права на арх. Шинков за Кино Космос се озоваха в друг

Разследване

Или защо кметът направи обратен завой в намеренията си за емблематичната соц сграда

Арх. Тодор Абаджиев работи върху идеята за културен център по Скандинавски модел, нужни са 2 милиона лева

Общината е анемична, а ситуацията е динамична. Администрацията се бои от авторските права, което е смешно, коментира той

Какво ще е бъдещето на най-големия салон в Пловдив...... зависи до голяма степен от арх. Тодор АбаджиевНещо се случва с Кино Космос и идеите за бъдещето на емблематичната соц сграда!!! Тази мълва тръгна из архитектурните среди под тепетата, след като кметът Иван Тотев направи рязък завой в идеите за оживяване на постройката с най-голяма амфитеатрална зала за сакралната 2019г. Месеци след като бяха гласувани два милиона лева от общинския бюджет за реконструкцията на киното, градоначалникът заяви в средата на юни пред медиите, че администрацията е решила „да не предприема големи конструктивни промени или изобщо обследвания, които биха дали възможност да се надстроява, да се събарят страни и т.н. Ще минем към варианта за интериорно решение, та пространствата да бъдат подходящи за ползване вътре в сградата за културни събития”. Като поясни, че тъй като инвестицията няма да е голяма,  част от въпросните два милиона лева ще бъдат запазени за площадното пространство пред киното, за което още тече съдебен спор. Провокиран от този обрат на събитията, които касаят пряко бъдещето на киното, спасено с огромна гражданска енергия, екипът на Под тепето се зае да научи каква е причината.

И разбра нещо твърде интересно… Че авторските права за сградата на легендарния архитект Любомир Шинков вече са в другиго, от скоро. Самият Шинков ни потвърди. Правата му се оказаха у архитектите Тодор Абаджиев, главен проектант на зала Колодрума, и Георги Бакърджиев. Открихме първия по телефона. Той ни увери в точността на информацията ни и подчерта, че арх. Шинков ще бъде консултант при евентуално бъдещо проектиране и препроектиране на сградата.

Арх. Абаджиев между премиера Бойко Борисов и кмета Иван Тотев в проектирания от него КолодрумИмаме намерение да работим по проект за Кино Космос, но общината е анемична. А ситуацията е динамична. Готови сме с планово задание за център за култура, не просто кино, по скандинавски модел. Нещата са много сериозни, коментира по телефона от чужбина арх. Абаджиев. Той е категоричен, че идеите са с огромно отношение към сградата. Бихме въвлекли и млади архитекти в процеса, отбеляза той. Чакаме предложения за дейност там, допълни арх. Абаджиев. По негови сметки, 2 милиона, колкото бяха гласувани от общинския съвет за реконструкция на киното, биха били достатъчни за реализиране на тяхната идея за център за култура на база авторския проект на арх. Любомир Шинков. Има много дейности, които ще бъдат извършени. Но трябва диалог с общината, трябва инициатива и от тяхна страна. А администрацията се бои от авторски права, което е смешно. Ето пресен пример- правата и за галерията на Гладстон са наши, а общината е решила да събаря сградата. Това е смешно, каза още арх. Тодор Абаджиев.

Така, съдбата на Кино Космос остава напълно неясна. Собственик на сградата е общината, но авторските й права са на в ръцете на архитектите Абаджиев и Бакърджиев. Което значи, че без участието на вторите, администрацията трудно би направила реконструкция. Може само козметичен интериорен ремонт. Кой, как и защо иска да надделее в този казус и на каква цена, ще се опитаме да научим. Засега само гадаем.

Очаквайте продължение по темата. Очаквайте и коментар на Колектив Космос, с който кмета последно е водил разговори за бъдещето на киното.

Споделете ни във:

10 коментара за “Изненада: Авторските права на арх. Шинков за Кино Космос се озоваха в друг

 1. Устакяр на кака: “Общината е анемична, а ситуацията е динамична…” какво й е “ДИНАМИЧНОТО” като всички ЗАНЕМАРЕНИ СЪСИПАНИ сгради в градчето със затихващи функции? То Концертна Зала няма кой да измете, то Галерията на Гладстон, то тютюневата фабрика (“град” наречена от соф. навлеци – какъв град в Града, бе копАле!); то Гръцкото над Понеделник пазара, то Стайновата над Дановата … то СВЕТА МАРИНА разкрасена като ючбунарска фльорца. Пловдив БЕШЕ

 2. Охох, като чуя “скандинавски модел – нещата са много сериозни!” А после и: ще дадем и на младите малко да се поупражняват ако искат

 3. Чудесно – ще се хвърлят пари в козметични ремонти, а течове и по-цялостни укрепвания и ремонти на сградата…не. Тотев пак нещо върви яко номера. А как правата са се оказали в други архитекти и дали това няма да е вратичка за бутане на киното? А тези двама архитекта как и дали изобщо ще работят с Колектив Кино Космос?

 4. Жалката -и лесна за “показ”, прекопирване копи/пейст- картинка в прослава абаджиеву издава НЕКОМПЕТЕНТНОСТ. Даже и без микроскоп като си свалиш капаците от очите, или непрогледно-черните като на италианска кинозвезда “очила” вгледай се в горната, задната половина седалки. Нещо нередно не забелязваш ли? То не ти е ХИПОдрум, какиното, седалка се слага не ЗАД предната която пречи, а разместено, МЕЖДУ двете предни. Марш обратно у техникумо!

 5. Истината е, че Абаджиев драпа да е проектант, за да може всички материали да бъдат от неговия склад Арх център Баухаус. Проектантския хонорар е нищо в сравнение с печалбата от материалите. Същата схема стана и с Колодрума.

 6. афторски права продаваме ИЗГОДНО, отстъпката до септември каза:

  “…съдбата на Кино Космос остава напълно неясна. Собственик на сградата е общината, но авторските й права са на в ръцете на архитектите…” ГЛУПОСТИ на търкалета и въздух под налягане. Няма “НО’, нито “ОБАЧЕ” нито е вярно че авторът може да си “отстъпи” (разПРОДАДЕ?) правата на филанкишията. Пък и няма никакво значение: колегата Старчев какво като си има “права” – петохуйникът ПАДНА ли? А?

 7. Къде са младите архитекти, които подеха инициативата за съхраняваня на киното? Разбира се – излъгани. Тотев, Тотев…

 8. 1,243,000 са предостатъчни по авангарден ПОРТУГАЛСКИ модел каза:

  Ако се абстрахираме от по-практичните АЛБАНСКИ образци, нашият екип настоява Общината да възприеме (любимите й) ПОРТУГАЛСКИ дизайни, абсолютно авангардни и на по-НАРОДНИ ЦЕНИ. ((Авторските права за индигото ще си ги уредим както си знаем с г-н ИМПЕРИАЛиста чрез “гласуване” в ОСъвет, безпричинно))

 9. Няма как “…администрацията се бои от авторски права, което е смешно. Ето пресен пример- правата и за галерията на Гладстон са наши, а общината е решила да събаря …” да е вярно това, понеже Историята помни, че автор на Галерията беше през 70те на ХХия Славчо Мерджанов, най-изтъкнатият архитект на Златитрап.

 10. ТРЕТИ 3 юли мина без резултат за натресения ни КОЛОдрум; Иво??? каза:

  Е как – КОСМОС без Конкурс? Скандинавски КЛИШЕТА прекопирВаме бодро? Без даже ВЪЗЛАГАНЕ – така ли вече практикуват архитектите в Пловдив? От друга страна Илийко драпа да докопа харизано теренче за “ОПЕРета”, после – ЦИРК, и др… За ползата от разноските за велодром ПодТепето отправи официално запитване =срокът за отговор изтече на 3 юли; ЧАКАМЕ! (докато КОЛОДРУМИМ редовно; следва да ни натресат тенекиен ХИПОдрум да си тупуркаме с магаренцата)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.