14,4 милиона евро за събития в концепцията Together

Разследване

Само 1,5 милиона от Европа за Столицата на културата през 2019

3,5 милиона финансово рамо от частния сектор заложени в стратегията на Пловдив

Image title
Започва голямото национално състезание на градовете, кандидати за Европейска столица на културата през 2019-та. Апликационните форми на Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, София и Шумен вече са внесени, а борбата за титлата ще е на база идеи, концепции, финансови параметри. Пловдивската стратегия Together изглежда с леко предимство пред останалите кандидатури заради далеч по-ниските финансови разчети в сравнения с тези на Варна или Русе, които са в пъти по-раздути. Без да споменаваме столицата, където разликата е няколкократна.

И така. Общата бюджетна рамка на нашата концепция е 36 912 863 евро. Заложените средства от публичния сектор са 33,4 милиона. От тях 10 милиона е участието на държавата, близо 22 милиона са общинските средства, а от Европа ще дойдат едва 1,5 милиона евро. Очаква се участие на частния сектор с 3,5 милиона евро.  14,4 милиона от бюджета на Together са за събития, останалите- за инфраструктура, организация, реклама.

Основните акценти в програмата от апликационната форма на Пловдив са етносите, обичаите, река Марица, алтернативните пространства за култура, Айлякът. Представянето на букета от етноси и традиции в целия регион е обединено под шапката на програмата FUSE, която включва няколко различни проекта. Идеята на „Сливане” е да счупи границите между социалните, етническите и малцинствените различия. Ромите влизат в проекта „Махала”, за който е планиран бюджет от 1 милион евро. Генералната амбиция е изграждане на една постоянно работеща структура за работа с малцинствата.
Част от FUSE е и проектът RegionaLE, който цели представяне на културата, историята, традициите на регионите около Пловдив. Тук бюджетът е 800 хиляди евро. Толкова са очакваните разходи и за реализирането на третия панел от FUSE- Beauty and the (b)East. Неговата мисия е да покаже, че Източна Европа, непозната за западняците, има своята отличителна култура и традиции- танц, музика, занаяти, модерно изкуство.

Другата голяма програма е Transform с амбиция за промяна на хората и града чрез обществено развитие и образование. Тя включва Urban dreams с бюджет от 750 хиляди евро- артистични намеси в градското пространство, читалища, мобилна библиотека, градски инкубатор, реставрация на сгради с артистична насоченост. 1,5 милиона са предвидени за превръщане на Марица в привлекателна среда за култура, релакс и екология. Проектът се казва Реката на въображението, но не предвижда тя да бъде превърната в плавателна. Акцентът е в острова Адата, който трябва да стане част от живота на хората в Пловдив, място за еко и алтернативен туризъм. Според концепцията Адата ще стане паралелен град без пари, без политика, със собствени закони, инфраструктура. В Реката на въображението е предвидено реновиране на Пешеходния мост, който скрива видимостта към реката на минувачите през него.

900 хиляди евро са предвидени за образователната програма, насочена към децата.  Най-тежък е бюджетът на програма Съживяване, в която се вплитат големи фестивали, идеи за пловдивско биенале.  За нея са предвидени 3 милиона евро.
Айлякът е залегнал в програмата Релакс. Проектът Айляк сити цели да покаже  Пловдив без градската лудница. Той иска да обмени опит между артистичните намеси и бавните неща- бавната храна, бавната наука, бавният дизайн, бавното образование, бавната любов, бавният живот. Включени са фестивал на ръчно правените пътеки, фестивал на щастието, фестивал на стратегическото срещане, а бюджетът е 200 хиляди евро.

Музикалната част от концепцията, закодирана зад Евроритмика, е калкулирана на 3 милиона евро. Има и проекти за вкарване на спорта като част от културната програма, за което са предвидени разходи от 650 хиляди евро.
Състезанието тепърва започва. Който и от градовете да победи, идеята за културно развитие вече е задвижена и е сигурната добавена стойност в целия този процес. Очаквайте коментари и мнения на пловдивчани по повод концепцията Together.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.