Университет плаща за намирането на студент

Под ножа

Дават по 50 лева за новозаписал се бъдещ висшист

Колко е драматична ситуацията с кандидат-студентите тази година? Толкова, че деканът от Аграрния университет в Пловдив, доц. Красимир Михов, обещава по 50 лева на човек, който убеди младеж да кандидатства в учебното заведение, а парите били от анонимен източник. Според него, ситуацията тази година била драматична и приемът за желаещите да изучават висше образование ще продължи до месец октомври, съобщава вестник Труд.

Ако до преди няколко години студентите си плащаха, за да успеят да се дипломират, сега университетите започват да плащат, само за да запълнят зейналите дупки в някои от специалностите. Заради надпреварата на ВУЗ-овете да заявяват все по-големи държавни поръчки, се оказа, че няма кой да заеме обявените свободни места и голямото търсене на студенти започна.

От имейл, изпратен от доц. Михов става ясно, че във Факултета по лозаро-градинарство има заето едва 67 места от общо 204 такива. Поради тази причина, деканът е предприел радикални мерки, като призовава „цялото аграрно войнство“ да открие младежи в подходяща възраст, които да запълнят свободните места, а разбира се, това ще бъде възнаградено.

Оказва се, че у нас вече имало изградени цели такива фирми, които набират чуждестранни студенти, които предимно са от южните ни съседи по граница. В почти всички университети у нас са останали свободни места след трето класиране. Очаква се, през следващата година, мизата може да скочи двойно, даже тройно, коментират преподаватели, запознати с казуса.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Университет плаща за намирането на студент

  1. Както Декана на ЛГ факултет приема студенти на хазартен принцип сигурно така ги и оценява!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.