Пожарът в Къщата с нимфите тръгнал от печка с твърдо гориво

Под ножа

Пламъците лумнали в дома на Йордан Рангелов часове преди Йордановден

Живея тук от половин век, всичко е леш, обясни човекът, сложил плакат на Дядо Добри върху автомобила си на улица „Хр. Г. Данов”

2016г. завърши с пламъци за културно-историческото наследство на Пловдив. А новата 2017-та започва по не по-различен, неприятен начин. Пожар лумна в може би най-красивата пловдивска сграда тази вечер. Щетите по фасадата и вътрешните обеми на Къщата с нимфите са сериозни. Ще е нужна детайлна реставрация на обгорената част от великолепното лице на постройката, както и основен ремонт на помещенията, от където е лумнала стихията. Но можеше да е много по-зле. Само благодарение на изключително бързата реакция на огнеборците, архитектурното бижу оцеля.

Йордан Рангелов обяснява на огнеборците как е тръгнал пожарътПожарът е тръгнал от печка на твърдо гориво в жилището на първия етаж, обитавано от Йордан Рангелов. Случайно или не, инцидентът стана точно в навечерието на Йордановден. Човекът е познат на мнозина в града с това, че води почти аскетичен начин на живот. Той е сред най-редовните посетители в пловдивските храмове. Обикаля града със стария си велосипед, а върху малкия си автомобил, паркиран на улица „Христо Г. Данов”, е сложил плакат на дарителя и жив светец Дядо Добри. От возилото си Йордан зове за покаяние, обръща се към хората с апел да се държат за вярата и Бога.

Живея тук от повече от половин век. Всичко е леш. Белята стана за десет минути, обясни Йордан Рангелов. Слава Богу, пострадали няма, допълни той.

Историята на къщата

Архитектурният шедьовър, който кара преминаващите по ул.”Хр. Г. Данов” да вдигат глави, вместо да си гледат в краката като стигнат до №17, е известен като „Къщата с нимфите” или „Венецианската къща.” Красивата старинна сграда е придобила популярните си имена заради богатата орнаментика и произхода на създателката си.  

Според историята венецианката Емилия става пловдивчанка, следвайки любимия мъж . Тя е била съпруга на известния местен лекар д-р Атанас Събев. Смята се, че дамата е потомка на венецианския живописец  Джакомо Фаврето и сама рисува проекта на новия си дом под тепетата, преди близо 106 години. Емилия Събева я проектира в модерния за онова време венециански стил с високи тавани, големи прозорци и богата релефна украса по фасадата. Тогава улицата е носела името „Княз Фердинанд”, а на това място преди е бил стария конак на Марко бей, който го получил от султана заради заслуги към империята. Семейството строи дълго след старта през 1911-та година, заради последвалите исторически събития – три войни: Балканска, Междусъюзническа и Първа световна. Затова знаковата къщата е завършена към 1919-та година. 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.