МненияПод ножа

Пазят ли паветата на Пловдив?

Извадени от градските улици сиенитни блокове изчезват от неохраняемо строително депо

Фирма изпълнител на улични ремонти е струпала камари каменна настилка, бордюри, пясък и чакъл върху частен имот на бул. „Марица Юг” без да ги пази

Паветата се използват за аварийни ремонти, граждани обаче пълнят необезпокоявани багажници с тях за лични нужди  

Ето как се топят пловдивските павета от пловдивските тепета. Така читател на Под тепето сигнализира за твърде интересен и актуален, в контекста на градските ремонти, случай. Той е станал свидетел на нагла кражба, която ощетява както гражданите, така и историята на града. Тя е станала на строително депо, което се намира на бул. „Марица Юг” №50. На 20.02. в 19.15 ч. , в багажника на стар тъмносин Мерцедес с 2 врати (купе) се товариха павета. Мъжът, който събираше от купчината каменните блокове, дори премести веднъж колата на 5 метра, за да му е по-удобно. Можеше да изнесе цялата купчина с паваж, ако имаше време и нужната техника, тъй като охрана там не се мяркаше, алармира читателят ни. И за да улесни евентуално разследване на отнемането, дава макар и малка, но достатъчна информация, която може да уличи извършителя, ако някои реши да го търси въобще. Номерът на Мерцедеса беше пловдивски и завършваше на ТА. За съжаление, не успях да го запиша, но предполагам, че в КАТ няма да е трудно да се открие- двувратите тъмносини стари Мерцедеси от тази серия ТА едва ли ще са много, опитва се да бъде полезен будният гражданин.

Той ни призова да разследваме как се охраняват складираните на бул. „Марица Юг” павета, които са общински и би следвало да се пазят и водят на отчет. Под тепето отиде на място, за да провери ситуацията. И напълно да потвърди написаното в сигнала. Оказа се, че въпросния имот на №150, който се ползва като строително депо, няма дори ограда. Липсва и жива охрана. Репортерът ни най-обезпокоявано се разходи около купчините с павета и сиенитни бордюри от пловдивските улици, чакъл и пясък, като можеше да прибере за лични нужди колкото си поиска. Никой не му направи забележка, никой не го изгони. А и присъствието му не направи впечатление на никой от минувачите, сякаш това е напълно обичайна гледка. „Често в тъмните часове се изнасят павета оттам, с бусове и леки коли, беше написал преди това в сигнала си читателят ни.

Направихме проверка в общината. Оказа се, че имотът е частен, а не общински. Но в него се съхранява публична собственост. Депото се ползва от една от фирмите изпълнителки на ремонтните дейности на уличната мрежа под тепетата. Компанията струпва там извадената паважна настилка, за да я използва при аварийни ремонти. Но не охранява публичната собственост. Поради което мнозина решават да я ползват за лични нужди.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. много отдавна движи тая стратегия на клептокрацията на крадливия ИМПЕРИАЛист инджИбТ продал се на 1. МАФИЯ АСФАЛТАДЖИИ въоръжени с тежки бракувани другаде машинарии да махнат настилката ползвана хилядолетия за ЦИВИЛИЗОВАН град, за да намажат евтина бърза чернилка за три сезона; 2. МАФИЯ АВТОБУСАДЖИИ унищожили електротранспорта, постигнат през комунизма 2. МАФИЯ ВЕЛОСИПЕДАДЖИИ колодрумски, и др

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина