МненияПод ножа

Мистериозен частен арбитражен съд в Пловдив гледа спор между Община Родопи и фирма

Омбудсманът Мая Манолова проследи заседанието

Съветниците от Родопи подозират схема за източване на пари

Таня Кънева

Кметът на Община Родопи, председателят на Общинския съвет, съветници, кметове и журналисти трудно откриха седалището на Арбитражения съд при българската бизнес асоциация (ББА), който днес заседава по арбитражното дело, заведено от частна фирма срещу общинската СО „Спектър” ЕАД на  ОбС – Родопи. Според обявлението Арбитражния съд е на ул. „Райко Даскалов” № 53 в Дом Левски.

В указателните табели на сградата, подобна институция не съществува. Чистачка на партера спираше един по едни всички хора, които се качваха по стълбите с думите „не се качвайте нагоре, няма никакъв арбитражен съд“, без никой да я пита обаче.

Общински съветници и кметове от Родопи останаха в коридора в очакване на решение

Едва при търсене в Интеренет става ясно, че това е правилният интерес, ет. 4, оф.17 и 18. Съдилището представлява две малки съседни стаи с общ вход – метална врата със звънец. На вратата има две обяви, едната твърди, че офисът е временно в ремонт, а другата оповестява работното време от два часа дневно. Архивът на съда се събира в 6 папки, а до етажерката има паяжина с размер на въже за скачане. В тази обстановка заседава тричленния съдебен състав, който даде ход на делото.

В такава обстановка работи арбитражният съд, за който никой в Дом Левски не знае От лявата бележка "става ясно", че този арбитражен съд е в ремонт

По него фирма „Керамик вижън“ ООД съди общинската фирма „Спектър“, която държи под наем сметището за твърди битови отпадъци край Първенец, за щети в размер на над 560 000 лева. Според договорните отношения между двете дружества, сключени през 2004-а година, ООД-то в продължение на 2 години ще депонира близо 10 000 тона строителни отпадъци на сметището. Това може да става при писмена заявка. Фирма „Спектър“ обаче не отговаря на две поредни писма от „Керамик вижън“ и така се задейства клауза в договора, която предвижда уреждане на спор в арбитражния съд и жалбоподателят е избрал къде да се проведе заседанието.  

Представител на Арбитражния съд покани Мая Манолова на заседанието и отказа да отговори на въпроса "от кога съществува институцията в Дом Левски"

Проверка на общинските юристи показва, че ден след подписване на договора директорът на Спектър е получил на ръка първото заявление за депониране, донесено лично от представител на фирмата и не е отговорил на него в изискуемия срок. Същото се е случило и с второто. „Проверихме „Керамик вижън“, оказа се че те имат магазин за керамика в район „Тракия“. Според дейността, която извършват няма как и откъде да генерират и да извозят 10 000 тона отпадък. За сравнение – при скорошното събаряне на базата на пивоварната „Каменица“ в Пловдив строителният отпадък бе около 6000 тона“, каза кметът на „Родопи“ Пламен Спасов.

Така изглежда архивът на съда

Според юристи самата „Керамик вижън“ има депозирана молба в съда за обявяване в несъстоятелност, заради дълг.

Съветници от Община Родопи са на мнение, че това е схема за източване съшита с бели конци при предишни управници. По думите на Пламен Спасов фирма „Спектър“ не е допринесла с нищо за общинския бюджет и ще бъде преструкторирана в Общинско предприятие. „Това е четвърти пореден случай с подобни фирми, с които се сблъскваме като със заложени бомби в близките години,“ коментира кметът Пламен Спасов.   

Омбудсманът Мая Манолова проследи заседанието, но не коментира делото. Тя изрази мнение, че в редица случаи арбитражните съдилища са полезни, но не и при такива, когато става дума за малки общини. Манолова отбеляза, че в този случай уреждането на спора в тях е в пъти по-скъпо отколкото в стандартен съд, въпреки че тези производства се рекламират като по-бързи и по-евтини.

„Тепърва ще установим дали е по-бърз, но в никакъв случай не е по-евтин. Ако това дело се водеше в държавен съд на първа инстанция, то държавната такса по него щеше да е около 24 хил.лв. В случая сега тази такса е 36 хиляди лева, като 2/3 са платени от ответника –общината, затова, че е поискала 3-членен съдебен състав, а не едночеленен, който е платен от другата страна. Дойдох, за да видя на място как функционира този арбитражен съд и да видя дали е защитен гражданския интерес, тъй като става въпрос за дружество 100% собственост на една българска община, “ заяви Манолова.

Всички видяха в каква обстановка работи този съд и е меко казано странно, че никой в една 5-етажна сграда не знае за съществуването му, заключи омбудсманът.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

 1. Eй ги великите адвокати и нотариуси на Пловдив:
  Арбитражен съд Пловдив при Българска БизнесАсоциация(АСП при ББА)
  име: ГЕНО ГЕОРГИЕВ ВАСИЛЕВ
  професия: адвокат
  име: МАРГАРИТА КИРИЛОВА ДИМОВА
  професия: адвокат
  име: СИЛВИЯ АНДРЕЕВА ХАДЖИЕВА
  професия: нотариус
  име: НЕДЯЛКО ХРИСТОВ ШИЛЕВ
  професия: адвокат
  име: ГЕОРГИ АТАНАСОВ КУТРЯНСКИ
  професия: адвокат
  име: РУМЕН ЙОРДАНОВ ИГНАТОВ
  професия: адвокат
  име: МИРОСЛАВ ИВАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина