МненияПод ножа

Кметът на Ново село пълномощник по мътна сделка с 200 декара земеделска земя

Тодор Атанасов продал нивите на малтийска фирма за 35 хиляди евро, която после ги препродава за космически суми на ветрило от дружества

Въпросните имоти стигат общо 2 милиона евро

Част от земите попадат в Натура 2000, дават Атанасов на икономическа полиция

Кметът на Ново село е бил брокер на земеделска земя при изключително мътна сделка с 200 декара ниви. Това се е случило през 2009г., като документи по казуса изнесе днес кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев. Частна фирма първо е откупила нивите на хора от Ново село като окрупнява голям общ парцел, част от който влиза в Натура 2000, тъй като принадлежи към защитената местност Бесапара. Това обаче не пречи на кмета на Ново село да стане пълномощник на въпросната фирма и да продаде 200-ата декара на малтийска фирма за 35 хиляди евро, при явен конфликт на интереси. Интересната част обаче идва след това. Малтийското дружество разпокъсва земята и я препродава на парчета на ветрило от няколко компании, част от които също малтийски, на меко казано космически суми. Например 2 декара пустееща земеделска земя е била продадена за невъзможните 53 хиляди евро. Общата стойност на тези 200 декара е стигнала 2 милиона евро. „Сигурно тези ниви крият огромно златно находище”, гадае кметът на Стамболийски. И вмъква, че му мирише на класическа схема за пране на пари. Преводите на тези пера са направени, законни са и реални, а община Стамболийски е доволна от тях, тъй като е взимала такси. Нямам данни за други продажби на имоти, в които Тодор Атанасов е бил пълномощник, но чух, че фирмите от това ветрило отново купуват земи в района и пак ги препродават. Това, че кметът на Ново село е бил пълномощник по тази първоначална сделка с 200 декара ниви е крещящо нарушение. Той е превърнал кметството в кантора за недвижими имоти. Придавам документацията на икономическа полиция, обяви Мараджиев.

Той коментира и намалената заплата на Атанасов с решение на Общинския съвет в Стамболийски. Това не е политически шамар, а е знак към хората, че кметове не могат да дерибействат и да не изпълняват служебните си задължения, че не могат да превръщат мерцедесите си в гише за обслужване на населението. Атанасов повее от 30 години е кмет на гърба на тези 2500 жители на Ново село, живее на техен гръб, а те живеят в страх. Това, което направихме, е да кажем на хората, че един кмет може да бъде ужилен, наказан, че има справедливост, подчерта Мараджиев. От документите на администрацията му стана ясно още, че до преди гласуването на Местния парламент за намаляване заплатата на Атанасов, той е взимал най-голямото възнаграждение в цялата община Стамболийси- 1753 лв., а освен това е пенсионер.

По повод незаконния музей на сътворението, гордост на Тодор Атанасов, кметът на Стамболийски разкри, че в момента върви проверка на Агенция за държавна финансова инспекция, която разследва как са похарчени даренията за изграждането на комплекса. Припомняме още, че има заповед за събарянето на незаконното строителство. До този момент заповедта не е изпълнена.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина