МненияПод ножа

Инвеститор в тютюнев склад пише на премиера заради забавен проект

Собственикът на месокомбинат „Житница” Величко Яков се оплаква, че чака 5 месеца да съгласуват инвестиционния му проект

Собственикът на месокомбинат „Житница” Величко Яков излезе с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на културата Боил Банов, заместникът му Амелия Гешева, ръководството на НИНКН и медиите. Поводът за реакцията на бизнесмена е негов инвестиционен проект за големия тютюнев склад на кръстовището на ул. „Иван Вазов” и ул. „Авксентий Велешки” (бившата административна централа на БТ), който, по думите му, е трябвало да бъде съгласуван преди пет месеца. В писмото си Яков се оплаква, че заявлението за съгласуване е внесено в НИНКН на 30 март 2017г. и вече пети месец отговор от Министерството на културата няма. Намеренията на предприемача са индустриалната сграда, част от Тютюневия град, да бъде реконструирана и превърната в голям търговски център.

„Защо допускате някой да не спазва установените административни срокове за отговор, да нарушава закона и да ни бави в изпълнението на пряката ни работа?”, пита Яков в отвореното си писмо. И продължава: „Вече месеци наред се опитваме да намерим отговор на конкретното ни заявление. Безуспешните ни опити са причината да изпратим настоящото отворено писмо, защото, когато повереното Ви министерство закъснява, нашата работа по обекта страда, интересите на обществото се накърняват, а авторитетът на правителството на Република България – пада.

С неангажираното си поведение някой министерски чиновник създава опасност за реални проблеми с една рушаща се сграда, които ние бихме могли да отстраним само при възможност за работа по нея, включително и по нейното обезопасяване.

Законовият срок за необходимия отговор на нашето заявление изтече на 30 юли 2017-та година. Вече изминаха 5 месеца без отговор от Вас – както официален, така и неофициален. Многобройните ни запитвания – по телефон и електронна поща, останаха без всякаква реакция от страна на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата.

С настоящото отворено писмо апелираме повереното Ви ведомство в лицето на отговорните хора да изпълни сроковете на закона. В противен случай оставяте сградата да се руши, а ние, като инвеститор, сме в невъзможност да предприемем необходимите действия. Само чрез спазването на сроковете и законите от Ваша страна и от страна на отговорната дирекция и лица от Министерството на културата ние можем да започнем реконструкция на сградата и по този начин да избегнем евентуални бъдещи проблеми с нея. Само тогава можем да работим качествено, в срок и по начин, по който достойно да посрещнем идващата 2019-та година, в която Пловдив ще бъде културна столица на Европа.

За съжаление, днес остават без отговор и редица други въпроси като докога сградите ще стоят неподдържани и докога държавата в лицето на своите служители няма да спазва собствените си закони? Бихме попитали още как ще се развива град Пловдив и икономиката ни, ако държавата нехае и бави процесите? Как да работим и да си вършим работата, когато самите институции не спазват законите? Трябва ли да стане инцидент, за да може институциите да реагират адекватно?

Г-н Министър, ще се радваме да получим Вашето становище възможно най-бързо, защото само тогава ние ще можем да започнем работата по обект, важен както за Тютюневия град като ансамбъл, така и за град Пловдив.”

Припомняме, че Величко Яков инвестира в няколко паметника на културата, единият от които влезе сериозно в медиите миналата година, когато парче мазилка падна върху майка с дете. Става въпрос за изгорялото бивше Второ районно управление на полицията и съседната на него постройка.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина