Жегите водят до депресия

Под небето

Не бъдете безотговорни към бебетата си, пазете ги повече, съветва невроложката от ДКЦ 5 Елена Иванова

Image title
Лято е, жегата влияе и на сърцето, и на главата. Как да се предпазим? Потърсихме съвет от специалистите от ДКЦ 5 в Тракия. За опасностите, които крият горещините и слънцето, пред репортерката ни Ивелина Василева говори невроложката д-р Елена Иванова.

Жегите се понасят по-трудно, отколкото ниските температури. Настроението е по-снижено, неврологичните реакции са по-заострени, депресиите- по-чести. Непрекъснато сме свидетели на депресивни кризи и крайни решения, които са резултат от тези състояния. С годините все повече зачестяват като патология, разкрива д-р Елена Иванова.

Тя забелязва, че младите семейства водят бебетата си на басейн и това, според нея, е безотговорно и неуместно. Най-малкото, кожата на отрочето е ранима и терморегулаторният механизъм в младия организъм не е развит и много бързо следва втрисане, повръщане, а може и нещо по-сериозно.

Д-р Иванова апелира хората да спазват елементарните препоръки, защото слънчевите лъчи от няколко години насам стават по-опасни. Ако не избягваме пиковите часове от 11 до 17 часа, се засилват вегетативните реакции – рязко рухване на кръвното, изпотяване, пребледняване, сърцебиене, главоболие, изгаряне, световъртеж. Човек усеща тези състояния с паническа нотка на тревожност, че нещо става. Претоплянето може да не се появи в момента на директното излагане на слънце, а като последствие след това. Ако се прояви такъв тип прилошаване трябва да се търси лекарска помощ, а не самолекуване вкъщи. Друга по-опасна реакция е увеличаване на хипертониите, зачестяване на сърдечносъдовите кризи и стенокардните пристъпи. Във всяка държава има щабове за бързо реагиране, но не винаги 112 може да се отзове, тогава се прибягва до най-близката поликлиника. Там професионалисти мерят кръвно, правят кардиограма, включват системи за оводняване и възстановяване на хемодинамичното развитие на организма. Но това е на фона на уредения терен на човека, дали съществува рискова база, на която се проявяват. За тези, на които им се налага в пиковите часове да излязат, задължително трябва да бъдат с шапка или с чадър, но зависи и степента на излагане. Ако си за кратко навън, рискът е по-малък. Но ако работиш на слънце , трябва да се обливаш с вода и  интервално да стоиш на сянка. Тези групи работници, които работят на открито, трябва да се грижат за себе си, особено хората, работещите на село, препоръчва невроложката от ДКЦ 5.

Слънцето е първопричина и за образуването на бенки. Това е повишено образуване на пигмент. Задължително е използването на млека с висок фактор, ако сме склонни към образуването им, обяснява д-р Иванова. Но всяка кожа е индивидуална- има хора, които могат да се пържат по цял ден на слънце, и дори да не изгарят. Но не го пробвайте, пазете се от лъчите, предупреждава д-р Иванова.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.