Технологиите връщат децата в неравностойно положение в класните стаи

Под небето

Главната цел на проекта е да се даде свобода на преподавателя да променя и експериментира с учебната програма 

Децата не са имали търпение за часовете с внедрени технологии

Мобилни приложения и съвременни технологии могат да върнат учениците в неравностойно положение в класните стаи, вместо те да отпадат от училище. С тази идея е реализиран успешно проектът mRIDGE от ПУ „Паисий Хилендарски“ в партньорство с училища от Испания, Англия и Румъния и община Пловдив. Те са създали различни видове мобилни приложения, които да направят учението гъвкаво, атрактивно и достъпно за деца в неравностойно положение.

Едно от местата с пилотно внедрени технологии е Специалното училище за ученици с увреден слух „Проф. д-р Стоян Белинов“ в часовете по биология и география. Специално за тези предмети е отбелязан голям ръст на посещаемостта, а децата са участвали в часовете с огромно удоволствие, разказа директорът Недялка Гарова. „Обикновено, ако детето не е напълно здраво, времето е лошо или по други причини не му се идва в час, то често си остава вкъщи. Специално за часовете, в които използвахме таблети беше обратното – имаше случаи, в които родители са ми се обаждали, че детето им е болно, но не могат да го спрат, тъй като то иска да дойде в часа по биология и по география“, разказа Гарова. 

Този метод на преподаване е много полезен за деца в неравностойно положение, тъй като дава повече възможности за свобода на преподаването, разнообразяване на методите, по които информацията да достига до децата. „Когато на едно дете му прочетеш за ураганите или виелиците, или за кръвообращението, то невинаги може да си представи какво е това, но ако види на анимация как тече кръвта, вече е съвсем различно“, добави още Гарова.

Днес бе представен финалът на проекта в присъствието на зам.-кмета по образование Стефан Стоянов, ректора на ПУ Запрян Козлуджов и ръководителя на проекта проф. д-р Невена Милева. С тях бяха и представители на университети от Испания и Крайова, Румъния, които са партньори по проекта и споделиха техния опит със създаването на учебни програми, насочени към хора в неравностойно положение.

Със създаването на такива продукти с добавена реалност правим обучението наистина интересно. „Проблемът с циганчетата е, че те не посещават учебните часове. Не искам да говоря за тези планове за обикаляне по махалите и да се събират децата от къщите. Важното е да се даде свобода на учителите да работят с учебния материал така, че той да е интересен за децата. Технологиите правят това възможно и имаме чудесни резултати именно с циганчета, които бяха изключително ентусиазирани при използване на тези технологии. Успехът ни по време на експерименталните занятия не е, че сме ги направили по-умни или интелигентни, а че те остават в класните стаи и учителите могат да работят с тях“, сподели проф. д-р Невена Милева от Пловдивския университет.

Сред местата, в които са правени експерименти са училище „Гео Милев“ в Садово, училището за деца с увреден слух „Проф. д-р Стоян Белинов“ в Пловдив, училище „Мина“ в Крайова, сред студенти с двигателни проблеми от Физико-технологичния факултет и с безработни млади хора от Смолянско. Разработени са мобилни приложения и са адаптирани цифрови образователни ресурси. Те са интегрирани в системи за добавена реалност.

Главната цел на проекта е да се даде свобода на преподавателя да променя и експериментира с учебната програма и начините за преподаване на материала, както и да бъде независим и да инвестира в своята креативност, добави още Милева. Желанието на ПУ е да разшири проекта и да създаде още по-гъвкави мобилни приложения, чрез които преподаватели и учители да могат сами да създават учебен материал по тяхно желание. Тя призова присъстващите учители в залата и сега да разнообразяват материала и да го правят леснодостъпен и разбираем за децата, да са свободни и иновативни, без да се ограничават с предварително зададените държавни стандарти.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.