БългарияПод небето

Майсторите занаятчии празнуват в Деня на свети Спиридон

Занаятчийски ритуал от епохата на Възраждането ще бъде възпроизведен в двора на Етнографския музей

Въвеждат в майсторско звание д-р Невен Енчев в Деня на Св. Спиридон

Регионален етнографски музей – Пловдив, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – Пловдив и Регионална занаятчийска камара – Пловдив за пореден път отбелязват Еснафския празник „Св. Спиридон“ на 12 декември 2017 г. (вторник) от 10.30 часа. В двора на музея ще бъде възпроизведен занаятчийския ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането.              

Денят на Св. Спиридон е известен още от Възраждането като „Денят на майсторите. В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на Св. Спиридон, въпреки че всеки еснаф си има светец-закрилник. Почита се като покровител на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия, но основна част от него бил и традиционният занаятчийски обред – въвеждането в майсторско звание.

Занаятчиите, празнично облечени, заедно с жените и децата си, начело със знамето на еснафа, иконата на светеца-покровител и музика, отивали в църквата за тържествен молебен (литургия). Целият еснаф – майстори, калфи и чираци запалвали голямата свещ пред олтара. За службата жените носели “Иснафско пендихаро“ (петохлебие) за здравето на всички живи майстори и славели. Освен това се правело „коливо“ за живите и за мъртвите, върху което палели свещи. По време на литургията свещеникът споменавал во време на велики вход“ имената на всички живи и починали майстори.

След извършване на литургията, еснафът отивал на мястото, където бил приготвен зиафетът (угощението). Цялата процесия била съпроводена от музиканти и множество граждани. Тук устабашията (най-старият и почитан майстор) извиквал кандидатите за майстори, държал им напътствена реч, препасвал ги през рамо с червен пояс, подарявал им от страна на еснафа скромен набор от инструменти и им плесвал по врата един шамар с думите: „Стани като мен“!

В чест на светеца еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се организирала обща трапеза. Курбанът се раздавал след приключване на църковната служба.

Програмата включва:

• Празнично шествие по улиците на Стария град и градската чаршия – 10.30 ч. (тръгване от двора на РЕМ – Пловдив)

• Освещаване на параклис „Св. Спиридон“ към църквата „Св. Петка“ – 11.00 ч.

• Посвещаване в майсторско звание (тестерлик) – връчване на майсторски свидетелства на новите майстори в музея – 12.30 ч.

Свидетелство за майстор ювелир ще получи и пловдивският предприемач д-р Невен Енчев.

„Започнах да се занимавам с изработката на бижута като хоби, доставяше ми огромно удоволствие, но когато видях колко радост могат да доставят моите бижута на хората, постепенно се запалих., заяви д-р Енчев. – Сега с помощта на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите имам желание да организирам обучение за тийнейджъри, за които златарството може да стане бъдеща професия. Ще привлека и моите учители – Владимир Буров, Гаспар Мелконян и Карапет Марукян, с които ще преподаваме заедно,“

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина