Историята на Пловдив оживява на главната

Под небето

Изложбата “Пловдив през годините“ бе подредена днес на Главната улица на града между Централна поща и Община Пловдив. За трета поредна година в рамките на кампанията „Богатствата на Южна България“ историци, фотографи и експерти обединяват усилия, за да представят на пловдивчани и гостите на града културно-исторически ценности и природни феномени от региона.

Историкът Владимир Балчев, Държавен Архив – Пловдив, и екипът на „Марица“ подредиха 20 платна, посветени на емблематични места в града. Ретроспективната изложба разказва за далечното и не толкова далечно минало на Централна поща, Военен клуб, Тримонциум, Главната улица, Халите, Площад „Стефан Стамболов”, гарата, Данов хълм, улица „Иван Вазов”, площад „Хан Крум” (Понеделник пазара), булевард „Руски”, улица „Отец Паисий”, улица „Васил Априлов”, стадионите в Пловдив и други. Изложбата продължава до 9 ноември 2015 г.

Според Стефан Стоянов тази изложба ни връща в едни славни времена – особено след Освобождението, когато градът преживява истинско възраждане. Разраства се, икономическият елит започва да инвестира тук.  Разказаното в изложбата е важно. Пловдив с хилядолетната си история е променил качествено България, дал е много и в културно, но и в икономическо отношение. Разглеждайки "Пловдив през годините", си дадох сметка, че понякога снимките дават повече знания, отколкото цял учебник, допълни той. Осъзнах и това, че без свършеното от нашите предци днес нямаше да го има Стария град, благоустроен и съхранен за поколенията. Ако не беше разкрита и съхранена археологията, сега нямаше да се гордеем с Античния театър, Римския стадион, да се радваме на откритата Голяма Базилика. Изложбата доказва, че Пловдив се е развивал. За нас остава да продължаваме и пазим тази историческа памет. Слава богу, в последните години все повече млади хора се завръщат или избират да останат тук. Тяхната памет за историята на града трябва да се запази. Предстои ни и предизвикателството Европейска столица на културата, когато ще можем да се съизмерим с другите градове, домакинствали инициативата. Очакват ни вълнуващи моменти с поглед напред, но без да забравяме историята. Пожелавам успех на изложбата и нека мислим за следващата, заключи Стоянов.

Руси Чернев пък отсъди, че пловдивчани са горди и често фукливи, защото обичат града си. Според него, няма как, вглеждайки се в снимките, да не почувстваме респект към предците ни, създали всичко това. Той призова към бъдещия кмет на Пловдив и всички политици да направят така, че да има какво да покажат бъдещите поколения след 200 години. 

На историческите фотоси можете да се насладите до 9-ти ноември между Централна поща и Община Пловдив

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.