ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

Зеленски: Ако Китай и Русия се съюзят, ще има световна война

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди Китай в интервю, публикувано в понеделник в германския „Ди Велт“, да не подкрепя Русия във войната й срещу Украйна. Той каза, че това ще доведе до световна война, пише Дневник.

Коментарите на Зеленски дойдоха, когато Китай каза, че Съединените щати не са в позиция да отправят искания, след като държавният секретар Антъни Блинкен предупреди китайския си колега през уикенда Пекин да не предоставя оръжия на Русия във войната й в Украйна.

„За нас е важно Китай да не подкрепя Руската федерация в тази война“, каза Зеленски пред Die Welt. „Всъщност бих искал да е на наша страна. В момента обаче не мисля, че е възможно. Но виждам възможност Китай да направи прагматична оценка на случващото се тук“, добави той. „Защото, ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война и аз наистина мисля, че Китай е наясно с това.“

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в събота предупреди най-високопоставения китайски дипломат Ван И за последствията, ако Китай окаже материална подкрепа за руската инвазия в Украйна, като каза в интервю след срещата на двамата в Мюнхен, че Вашингтон е загрижен, че Пекин обмисля да достави оръжия на Москва.

Китай и Унгария са готови да работят с други страни, за да спрат настоящите враждебни действия, каза първият дипломат на Пекин Ван И в Будапеща в понеделник преди посещението си в Москва.

„Китай и Унгария са миролюбиви страни, затова се радвам да ви срещна отново“, каза Ван И във видео във Facebook по време на среща с унгарския външен министър Петер Сиярто.

Коментирайки Молдова, Зеленски каза пред Die Welt, че Украйна е предала на президента на Молдова Мая Санду разузнавателна информация, която предполага, че Русия планира преврат в Молдова.

„Мая Санду никога не ме е молила за помощ, но ми благодари за информацията. Тя познава нашата ситуация много добре. Украйна винаги ще бъде готова да помогне на Молдова“, добави той.

Кремъл заяви в понеделник, че отношенията на Русия с Молдова са много напрегнати и обвини молдовските лидери в преследване на антируски дневен ред, една седмица след като Кишинев заяви, че е осуетил руски опит за преврат.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина