АктуалноГласовеГрадътЖивотЗабавлениеКултураМненияНовини

Виктор Янков за Cultart Academy: Практическото обучение в културния мениджмънт

125 експерта от 5 държави ще специализират в 5 сфери на културния мениджмънт по програма, реализирана от „Пловдив 2019“

Работата в сферата на културния мениджмънт, развиването или подобряването на експертизата на кадри в сферата е съществена част от проекта „Пловдив 2019“ – Европейска столица на културата. Фондацията работи по тази насока и в предходните години, но, може би, най-вълнуващото събитие тепърва предстои. Академията Cultart, съфинансирана от европейската програма Еразъм+, ще обучи 125 културни мениджъра от 5 държави в 5 различни сфери. До броени дни предстои да се отвори поканата за кандидатстване, а повече за самия проект разказа Виктор Янков, зам.-директор на фондация „Пловдив 2019“.

виктор янков пловдив 2019

„Обучението за културни проекти ни е важна тема още от 2017-а, като в годините събитията бяха малко спорадични. Имахме отделни уъркшопове, обсъждахме дигитализация, развитие на публики и друг итеми. Канихме експерти от чуждестранните мрежи да вкарат добри практики, но през 2018-2019 малко поизоставихме образователната част. Тя обаче продължава да бъде важна и много ни се занимаваше повече в тази насока. Така се роди и Cultart, концепцията на която се създаде между нас и проф. Леони Ходкевич, която е родена в София, но е израснала във Виена и там е създател на тяхната магистърска програма за културен мениджмънт“, коментира Янков за „Под тепето“.

5 по 5 или концепцията на програмата: По 5 кандидата от 5 държави ще се образоват практически в пет специалности

„На нас много ни се искаше да създадем платформа за практическо обучение – не просто среща с лектори, а нещо, с което да дадем шанс на хората до 35 години да се сблъскат с реални ситуации. Да отидат и да работят в конкретна културна институция в различни държави в Европа. Това е големият бекграунд на Cultart”, обясни експертът от „Пловдив 2019“.

„Разделихме програмата на 5 части – всяка от 5 държави-партньори развива конкретна тема. Например във Виена темата е „Визуални изкуства, музеи игалерии“, като участниците в тази тема ще работят в конкретна галерия или музей във Виена и ще се срещат с хората от екипа. Те ще се срещат и с други важни лектори от сектора на място, с които ще дискутират проблемите и спецификите в работата“.

opera plovdiv festival

„Аналогично нещо ще се случва с другите 4 държави и 4 теми – „Архитектура и дизайн“, „Приложни изкуства“, „Сценични изкуства“ и „Фестивали“ в 4 държави – Италия, Северна Македония, Гърция и България. Съответно от всяка от 5-те държави ще се изберат по 5 човека са 5-те теми и така ще в програмата ще участват общо 125 души. 25 от тях – по 5 човека от държава – ще работят с екипа на Opera Open в Пловдив и ще повишат капацитета си за това как се създава един фестивал за класическа музика“, разказа още Янков.

„В момента сме на финален етап прегорови с останалите 4 ключови партньора и казуси, с които ще работят одобрените участници. Предстои да отворим процедурата за кандидатстване – тя ще е максимално улеснена, отворена за хора до 35 години. Ние пускаме отворена покана за българи, но аналогично нещо ще се случи в останалите 4 държави. Поканата ще е отворена около 2 месеца, като всеки може да се запознае сега с основните въпроси и отговори на сайта. Академията поема разходите на всеки одобрен за пътни, настаняване, както и ежедневните разходи“.

Може да кандидатства всеки с минимален опит в съответната сфера, който е под 35-годишна възраст

„Няма ограничение за това кой от кой град кандидатства. Единственото изискване е да имат минимален опит в сферата, за която се кандидатства. Всеки от одобрените участници ще стане част от екипа и ще решава конкретен проблем, ще даде своите предложения. Това е смисълът – да влезеш в реалната работа, да виждиш оркестъра, сценичните работници, как работи директорът, всичко. Аналогично нещо ще е във всяка една държава – концепцията е да изберем такива хора, които имат интересен бекграунд за това“, добави той.

„За нас е важно да са хора, които имат интерес и идеи за развитие. Може да си завършил филология, може да си завършил друго, но може дълги години да си бил координатор на някакъв фестивал, и ако искаш да си създадеш собствен продукт – да видиш как става другаде. Аз лично минах през много такива подобни образователни програми – много често ги правят практици, които запълват дупки, което конвенционалното образование не може да го направи. Това е първият ни опит, досега не сме правили нещо толкова мащабно“, обясни Янков.

В проекта ще участват и други пловдивски фестивали, както и Академията

„В Пловдив ще си партнираме и с други институции. Академията за музикални, танцови и изобразителни изкуства в Пловдив ни е партньор по проекта, ние ще ги включим на различни нива. Важна е тази връзка, можем само да черпим от тях, но и ние можем да дадем някакви идеи. Работим и с останалите пловдивски организации – всеки има специфики, дали ще е Shake that Хълм или Кпана фест, всеки има какво да сподели, щом е издържал няколко години, значи има някаква устойчивост, и в момента работим и в тази насока – набиране на добри опити и примери“, допълни още Виктор Янков.

„За мен беше много важно проектът да изглежда съвременно и адекватно, да има хубав сайт, хубави социални медии, да можеш да говориш с екипа, да можеш да се абонираш за нюзлетър, и след това да създадем алумни. Дизайнът го направиха от „Пункт“, а дигиталната кампания е дело на Лимакон, които про-боно се съгласиха да станат партньор по проекта.“

„Важно е да се каже, че хората, които няма да са селектирани, накрая ще имат достъп до видео лекции, до различните казуси, които са постъпили и с които са работили – всичко ще е отворено. Смятам, че ще се създаде някаква общност.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина