Вдигат ДДС на бирата и виното, махат на хляба

Актуално Новини Под небето

Решението е взето на коалиционен съвет на управляващите партии в правителството на Кирил Петков, поради растящите цени на хляба

Данък добавена стойност на виното и бирата ще стане 20%. Това са решили коалиционните партньори в правителството на Кирил Петков на съвет на управляващите партии. Мярката е като компенсация за друго решение – ДДС на хляба да отпадне и да стане 0%.

Това е част от пакет мерки срещу инфлацията и растящите цени. Друга мярка е ръст на минималната пенсия от 370 на 467 лева, като останалите също ще се вдигнат средно с около 20%.

От 1 юли до края на годината се въвежда и „отстъпка“ с 25 стотинки на цената на горивото – бензин А95 и дизел, допълниха още от правителството.

Друго решение е вдигане на прага за регистрация по ДДС от 50 000 до 100 000 лева за олекотяване на тежестта на малкия бизнес.

Планират се в бъдеще да се въведат и други мерки – сред тях сваляне на ДДС за парно и топла вода до 9%, освобождаване от акциз за електроенергия, газ и метан, както и намаляване на лихвата за пресрочени задължения към държавата.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.