АктуалноНовини

Удължават с още един месец извънредната обстановка

Премиерът представи новите социално-икономически мерки на правителството за преодоляване на последиците от коронавирусната криза на обща стойност близо 2 млрд. лева

Със заповед на министъра на здравеопазването извънредната епидемична обстановка заради коронавируса ще бъде удължена с още един месец. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция в Министерския съвет днес.

„Ще удължим с още един месец извънредното положение заради пандемията със заповед на министъра, за да може тези мерки да работят“, каза министър-председателят.

Припомняме, че през юни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев каза, че удължаването на епидемичната обстановка, което се прави периодично, е необходимо, за да се налагат мерки.

Лидерът на НФСБ (ОП) Валери Симеонов каза, че по молба на туристическия бранш туристи от Молдова, Израел, Кувейт, Сърбия и Северна Македония ще бъдат допускани след предоставяне на PCR-тестове, направени 72 часа предварително.

На пресконференцията премиерът представи новите социално-икономически мерки на правителството за преодоляване на последиците от коронавирусната криза на обща стойност близо 2 млрд. лева, съобщи dir.bg.

Вижте подробности:

Увеличават се стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети, както домове за възрастни хора, хора с увреждания, дневни центрове за деца и т.н. в размер на 24.6 млн. лв

За еднократна добавка към пенсиите за три месеца подред по 50 лв. за всеки един пенсионер, което е 318 млн.

Увеличават се средства за субсидии на лечебните заведения – за пациенти с инфекциозни болести, туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, с психични заболявания и за лечебни заведения в отдалечени и трудно достъпни райони – 17 млн. и 300 000 лв.

Увеличаване на стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ – в размер на 126 млн. и 300 000 лв.

Допълнителни средства по бюджета на МТСП – 122 милиона лева за допълнителни средства за личните асистенти.

Увеличаване на минималния размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври от 9 на 12 лева.

Увеличаване срока на изплащане на обезщетенията за безработица с допълнителни три месеца.

Осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия – 67 милиона лева до края на 2020 г.

Допълнителни средства по бюджета на Министерството на културата за творчески проекти на творци на свободна практика ще бъдат дадени 15 млн. лева чрез Фонд „Култура“.

Икономически мерки

1.8 милиарда лева налични дава Министерството на икономиката за помощ на бизнеса.

9.5 милиона лева се предоставят на МИ за насърчаване на чуждестранните инвеститори у нас.

Таксиметровите услуги се освобождават от такси.

Допълнителни средства на стойност 210 млн. лева ще бъдат преведени по бюджета на Министерството на туризма за предоставяне на помощ за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм.

За лицата, които пряко са осъществявали или осъществяват дейности, свързани с лечението, предотвратяване на разпространението и/или предоставянето, са предназначени 8 млн. лева. Средствата са за повече от 38 000 души.

„В Министерството на икономиката по различни програми има 1 млрд. и 800 млн. лева налични, които ще бъдат предоставени за различни икономически мерки. „Първата задача на икономическия министър е да се подготви електронният регистър, за да може максимално бързо мярката „3/10″ и по-голямата мярка в рамките на 10-15 дни да отиде до хората“, изтъкна Борисов.

„Няма да се тегли никакъв заем, имаме мазнинки от Фискалния резерв“, подчерта Борисов.

Премиерът уточни, че в края на август ще стане ясно как върви за годината изпълнението на приходите и бюджета. „С намаления данък в туризма – приходите от ДДС от 20 на 9%, приходите към юни са с близо 28 млн. повече отколкото миналата година“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина