АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеМненияНовиниПод ножа

„Тук е непосилно за един нормален живот” (ВИДЕО И ГАЛЕРИЯ)

„Грозна картина в центъра на Пловдив”. Какво казаха жителите на улица „Май” пред Под тепето

Те са готови да затворят улицата, ако до края на август тя не е асфалтирана, няма нови тротоари и осветление

Да живееш на улица „Май” в самия център на древния град е мечта на много пловдивчани, включително и на автора на тези редове. Ако обаче питате хората, които обитават прекрасните сгради там и „влезете в техните обувки” ще се откажете от тази си мечта. Защото на „Май” от приблизително година се живее в нечовешки условия. Разорана от година. С пропадащи тротоари. С направени дупки в основите на сградите, които ги наводняват. С остри и непокрити тръби и железа, които вече са пукали не една или две автомобилни гуми.

Децата от квартала ползват „пътната настилка” за пясъчник, а възрастните навехват глезените си. Като Пепа Шуптова, която се моли втори път да не се контузи пред собствената си къща. „Страхувам се да не би втори път да си навехна крака. Освен прахоляците имаме и чисто физически неудобства. Грозна картина- в центъра на Пловдив такава улица”, вдига ръце дамата.

„ Да, за съжаление, живея тук. В един от най- красивите градове в Европа, който обаче, за съжаление, е №1 в класацията по замърсен въздух и разкопани, лоши улици”, обясни пред Под тепето Ясни Джасин.

Цялата отсечка от улицата е приблизително 70 метра. „Цели” 70 метра, с които очевидно управата на втория по големина град не може да се справи. “Заслужава ли този вечен град управниците си”, питаха събралите се пред домовете си жители на улица „Май”.

„Нито една част на града не заслужава такова отношение. Да се чувстваш, сякаш живееш в селска община, без да обиждам селските общини”, допълва Джасин.

„Смениха ни тръбите, за щастие, а сега стана още по-лошо. Разорана улица, лоши тротоари. И няма пари. А това струва 50-60 хиляди лева. Мислим нещо да правим тук. Да копаем големи дупки например, за да не може да минава кола”, каза къде на шега, къде не, Драган Табаков, който живее на №8.

„След като една улица е разкопана за ремонт най-логичното и естествено нещо е тя да бъде доремонтирана. Тук е непосилно за един нормален живот. Нещата стават от зле по-зле. Апелирам тези, които са поели тази отговорност да бъдат управници на този прекрасен град, да си свършат удачно работата, защото в този град не живеят аборигени, а хора интелигентни, които имат някакви изисквания към статуса си на живот. Даваме срок на общината да си свърши работата до края на август. Ако ли не ще затворим улицата”, заяви Диана Драгушева.

Под тепето ще продължава да следи казуса и да тормози управляващите, докато те не си свършат работата и не решат един проблем, който са длъжни да разрешат. Но не искат или не могат. Това безразличие и безотговорност към проблемите на тези хора обаче става симптоматично за управата на града. А това не може да продължава.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина