Съюзът на издателите: Телевизия “Евроком” е подложена на натиск с проверките на ДАНС и НАП

Гласове Новини Под ножа

Във връзка с проверките, на които Държавната агенция Национална сигурност и Националната агенция по приходите подлагат телевизия
„Евроком“, Съюзът на издателите в България изразява категоричното си несъгласие с тази форма на натиск върху независими медии.

Поводът за декларацията на организацията, в която членуват Под тепето и Капана, е исканата от ДАНС и НАП информация за рекламодателите на три предавания в телевизията. Те идват десет месеца след като бившият водещ в телевизията Николай Бареков подаде сигнал до прокуратурата за това как се финансира телевизия “Евроком”.

Искането на информация за рекламодателите на три предавания – “Евро ДикоФ” с водещ Сашо Диков, “Честно казано” с водещ Люба Кулезич и “Седмичник с Береану” с водещ Владимир Береану, както и на други външни продукции, е не само демонстрация на „интерес“ към определени журналисти от страна на ДАНС, но и натиск спрямо рекламодателите на телевизията.

Рекламодателите са тези, благодарение на които една медия, която не е на правителствена хранилка, може да съществува. Насочването на държавни институции срещу фирми, само защото са решили да рекламират в определена медия, е сериозна заплаха за съществуването на всяка свободна медия.

Съюзът на издателите в България призовава въпросните институции да не харчат парите на българските данъкоплатци, превръщайки се в маши за изпълнение на политически поръчки срещу медии. Използването на държавната машина срещу независими медии е основната причина за незавидното състояние на свободата на словото в България.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.