ЖивотЗабавлениеНовини

Събират онлайн подписи за забрана на пиротехниката у нас

Около 8000 души са се подписали до 2 януари за забрана на пиратките

Онлайн петиция събира подписи за забрана на пиротехникат ау нас. Причините, които изтъкват са няколко, сред които стрес и безпокойство у малките деца, негативни последствия у домашни и бездомни животни, и твърдения, че бомбичките повишават нивото на замърсяване на въздуха. До обяд на 2 януари са се подписали около 8000 души.

Целият текст на петицията може да видите тук. Всеки, който желае, може да я подпише от този линк.

ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Настояваме да бъде въведена нормативна забрана за ползване на територията на България на всякакви класове фойерверки и други пиротехнически изделия за лични, фирмени и семейни празници. Към момента използването на фойерверки в жилищни райони и обществени места е изключително честа практика, като контролът за безопасността при ползването им, нивата на шум и часовете, в които се ползват, е незадоволителен или по-скоро никакъв. По никакъв начин не се следи и за класа на използваните изделия. Имайки предвид шума, който се генерира, при провеждането на „частни зари“ пиротехниката не се ограничава до такава от I и II клас. Настояваме тази практика да се прекрати чрез въвеждане на изрична забрана, както и да се предвидят достатъчно ефективни контролни механизми за спазването на забраната. Фойерверките носят множество рискове за психическото и физическо здраве на хората и животните, както и увреждат околната среда, като:

1. Причиняват много сериозен стрес и безпокойство на гражданите, като най-уязвими са малките деца. Децата имат в пъти по-нисък праг на поносимост на мощния фонов шум и особено гърмеж. Те изпитват тревожност и силен страх, който може да стане причина за траен стрес, безсъние или нестихващ плач. Шумът е много над всякакви разумни нива, а зарите обикновено се провеждат в късните нощни часове. От друга страна, малките бебета и деца могат да бъдат стресирани по всяко време от шумните и изненадващи гърмежи. За аутистите със сетивни проблеми /хиперсензитивните/ фойерверките могат да бъдат унищожителни.

2. Причиняват много сериозен стрес на домашните любимци и бездомните животни, като влияят пряко върху физическото им здраве. Уплахата при тях може да да причини мозъчни увреждания, гърчове и дори смърт. От друга страна, бягствата на домашни любимци, подплашени от гърмежите, са изключително често срещано явление.

3. Има регистрирани случаи на масово измиране и наранявания на птици, в резултат на използване на фойерверки, както и на множество аномалии в поведението на дивите животни.

4. Използването на пиротехнически средства крие много сериозни опасности за живота и здравето както на използващите ги, така и на околните имоти и преминаващи граждани. Има случаи на възникнали пожари в случайни имоти от „заблудени“ фойерверки, когато те не се укрепват добре, в резултат на което се самонасочват неконтролируемо.

5. Твърди се, че използването на пиротехника повишава смога в градовете.

6. Изгорелият барут от фойерверките насища въздуха с тежки прахови частици. Освен барут, фойерверките съдържат сяра и метални соли, които замърсяват допълнително и без това мръсния въздух, който дишаме.

Не намираме никакво разумно оправдание за необходимостта от ползване на пиротехнически средства за частни празници. Самите фойерверки в общия случай са аматьорски и не носят естетическа наслада, а дори да има такава, то тя е несъпоставима с рисковете, които я съпровождат. Твърдим, че това е терор върху гражданите, които не разполагат с ефективен механизъм, по който да потърсят отговорност от лицата, причинили им стрес, щети или увреждане на здравето, в резултат на безконтролното ползване на фойерверки.

Редица европейски градове стигат много по-далеч и въвеждат забрани за ползване на пиротехника дори на Нова година и официални празници, особено след увеличената терористична заплаха, имайки предвид стреса, който се причинява на хората от гърмежите. Други пък позволяват единствено „тихи“ фойерверки, които предоставят светлинно шоу, без силен звук. На фона на все по-сериозните рестрикции в Европа, София позволява безконтролна и масова употреба на фойерверки, като отговорност не се носи от никого.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

28 коментари

  1. Вчера написах коментар, но не е публикуван-защо?
    Да се забранят всички поратки,зари,бомбички,защото замърсяват въздуха,природата,причиняват СТРЕСза хора,птици,животни.
    Да се ГЛОБЯВЯТ тези които ги продават и употребяват.

    1. Уважаема г-жо Стефанова,
      вашите доводи са изпапагалствани от една манипулативна миналогодишна публикация, която бе преведена некадърно на български и преписана с грешките и лъжите от група родни “природолюбители”. Аз силно се съмнявам, че лично вие можете да защитите с аргументи и реална фактология всяка от “причините” която сте цитирали. Ако искате да научите истинските факти – попитайте. Ще ви дам адекватна информация.

      Относно закона и глобите:
      Те и сега глобяват, но само търговците. Извършителите на незаконни действия с фойерверки е трудно да бъдат заловени и глобени. Вината не е само на властите, но и на бездействащите очевидци.

      Относно пълната забрана на всички фойерверки:

      Защо отричате правото на другите да се наслаждават на едно от най-старите интердисциплинарни изкуства на Земята?
      Всички имаме нужда от различни забавления в трудното ни битие. За огромна част от човечеството фойерверките носят прилив на положителни емоции, разтоварване от негативни мисли, огромна доза красота…
      Защо искате да спрете Светлината? Какво ви кара да убиете 20-минутното щастие на стотици хиляди (или милиони) българи в новогодишната нощ?? Нима таите толкова мрак и ненавист към чуждото щастие в душата си??? Що за човешко същество сте драга госпожо ????
      Тъмнина и тишина ще има за всички ни в гробищата – цяла вечност! Затова, докато сме живи – нека бъде Светлина! Нека да се забавляваме!! Нека всички бъдем разумни, търпеливи и да не си пречим!!!

  2. Аз съм за забраната. Причинява силно замърсяване на въздуха и почвата. Много животни и птици умират заради гърмежите. Причиняват стрес и безпокойство на много деца и хора в неравностойно положение. Няма полза от тях, която да си заслужава да жи има.

    1. Драги анонимнико,
      вашите доводи са изпапагалствани от една манипулативна миналогодишна публикация, която бе преведена некадърно на български и преписана с грешките и лъжите от група родни “природолюбители”. Аз силно се съмнявам, че лично вие можете да защитите с аргументи и реална фактология всяка от “причините” която сте цитирали. Ако искате да научите истинските факти – излезте от анонимност и попитайте. Ще ви дам адекватна информация.

    1. Ами мислим за тези от ТЕЦ-овете и плащаме скъп ток изомърсяваме околната среда, мислим за пиратките и какво ще ядат продавачите им! А някой помисли ли за нас, ние какво мислим и как се чувстваме- ще минем и без пиратки!!!

      1. Ами, вие си минавайте и без пиратки, но многобройните ценители на огненото изкуство смятаме да продължим да се наслаждаваме на красивите ефекти. Не е нужно 5% комплексари, толерасти и мракобесници да определят начина на живот на 95% хора, които обичат светлината, красотата и емоциите на фойерверъчното изкуство. С призиви за пълна забрана ще си докарате ожесточен отпор. Ако искате въобще да постигнете нещо трябва да се подготвите за диалог с опонентите си, да бъдете гъвкави и да смекчите тона. Има много разумни решения, за които ще намерите подкрепа даже от огромна част (над 50-60%) от опонентите си. Просто забравете за пълната забрана, за фалшифицираните данни от “научни изследвания”, за преекспонираните проблеми, за истеричните драматизации… така няма да провокирате насрещния огън.

    2. По тази логика, наркотиците не трябва да са забранени, защото дилърите ще останат без работа…

      Разбира се, наркотици и пиратки не са едно и също. Наркотиците са много по-вредни за обществото. Но пиратките и друга пиротехника също са вредни както откъм шум, така и откъм замърсяване и опасност за злополуки.

      Относно работните места, много от магазините, които продават пиротехника продават предимно други стоки – говорим за книжарници, разни будки, т.н. Така че, освен, че не трябва да се съобразяваме с работни места, когато говорим за здравето и благополучието на обществото, не виждам реално колко хора ще останат без работа. А да не говорим, че хората не са камъни, могат да се движат и да говорят, така че, дори някой да остане без работа, той ще може да си намери друг източник на прехрана.

      1. Уважаеми г-н Хаджиев,
        позволете ми да не се съглася с вашите коментари…

        Относно вредностите от пиротехниката:
        На практика, емисиите на токсични газове и твърди частици от съдържанието на 10 бр. 40-футови морски контейнера с увеселителна пиротехника в новогодишната канонада на територията на България, са пренебрежимо малки спрямо вредните емисии от промишлените предприятия или двигателите на старите МПС за едно денонощие у нас. В този ред на мисли, насочѐте ресурса си към по-глобална кауза – спрете старите таратайки и турнѐте филтри на огромните комини! Ще влезнете в историята.
        Освен това, опасността на пироизделията идва най-вече от човека, който ги употребява. Това е също като с огнестрелните оръжия, приборите за хранене, автомобилите… Всички те могат да се превърнат в заплаха ако попаднат в неподходящи ръце, нали?

        Относно търговията с увеселителни фойерверки:
        Вие лично бихте ли се поставили на мястото на човек, който е инвестирал 5 или 25 години в малък семеен бизнес – оборудване, обучение, разработка на пазари, търговска база, специални складове, тежък лицензионен режим, скъпи периодични презаверки на лицензионните документи и т.н. Ако вие сте инвестирали всичките си средства, половината си живот и сте заложили бъдещето на семейството и служителите си, как ще реагирате на човек, който ви призовава да зарежете всичко постигнато и да си намерите друго препитание? Помислете преди да се разпореждате със съдбите на други човешки същества!
        Наясно ли сте как се намира работа за профилиран специалист в България днес? Аз не зная какво работите вие но помнете, че и на вас може да ви се нагорещи стола… Тогава ще забравите за егоизма и ще потърсите съпричастност. Битието ни поднася разнообразни изпитания, а всеки от нас има различна устойчивост към агресивни въздействия…

        Виждам, че сте забелязали как в магазините за фойерверки се продават и други стоки. Запитахте ли се каква е причината? Потреблението на увеселителна пиротехника у нас намалява с всяка следваща година. Причините за спада са: пренасищането на пазара в периода 2004 – 2009 год.; демодиране на увеселителните фойерверки вследствие на пренасищането; прогресивно обедняване на населението след рецесиите; постоянно нарастващи рестрикции от различните общински власти при регламентираната употреба на фойерверки; и т.н. Пазара се саморегулира и любителските пироефекти се превърнаха в сезонна стока. Голямото масово пуцане остана само по нова година.

        Давате ли си сметка, че с рестарта на ланшната анти-фойерверк-инициатива, сега създавате проблем за един ден в годината?? Това ми прилича на избуяваща комплексарщина, патологичен егоцентризъм и самоцелен тормоз над инакомислещите… Така няма да постигнете нищо, но ще си навлечете гнева на по-екстремните любители на звуковите петарди.

    3. Колко са тези, които продават САМО пиротехника? Сигурно се броят на пръстите на двете ръце. Пиротехника се продава заедно с други стоки. Да си намерят други продукти, които да продават, има и безшумни фойерверки и светлинни ефекти, които са безопасни – лазерни и т.н. По тази логика да помислим и за наркодилъте, че ако не продават дрога, ще гладуват. Ама, ха!

      1. Анонимни човече, бихте ли се поставили на мястото на човек, който е инвестирал 5 или 25 години в малък семеен бизнес – оборудване, обучение, разработка на пазари, търговска база, специални складове, тежък лицензионен режим, скъпи периодични презаверки на лицензионните документи и т.н. Ако вие сте инвестирали всичките си средства, половината си живот и сте заложили бъдещето на семейството и служителите си, как ще реагирате на човек, който ви призовава да зарежете всичко постигнато и да си намерите друго препитание? Помислете преди да отсечете с лека ръка съдбите на други човешки същества! Аз не зная какво работите вие но помнете, че и на вас може да ви се нагорещи стола… Тогава ще забравите за егоизма и ще потърсите съпричастност. Битието ни поднася разнообразни изпитания, а всеки от нас има различна устойчивост към агресивни въздействия.

  3. Нова година без заря не е нова година
    За всеки друг повод съм съгласен че може да мине без заря но не и за нова година
    Кво му има животно айде бе нищо му няма няма да умре
    Навсякъде другасе по света има тука нее що наще пазели животните
    Пазете ги от тия дето ги изхвърлят и ритат и убиват по пътя а не от пиротехниката смешници като сте толкова умни
    Да бяхте измислили как да приберем всички бездомни животни
    Ама щото нямало пари в тва и не го правите
    Що в чуждите държави няма блъснати котки и кучета по пътя
    Знаете ли ? В Германия примерно
    Щото няма БЕЗДОМНИИИ

    1. Празноглавецо, ако не гърми по Нова Година ще си останеш в миналата година ли? Голяяям кеф, като на циганска сватба! Като ти се слушат гърмежи, иди в Сирия, там има заря всеки ден!

      1. Анонимни другарю, защо отричате правото на другите да се наслаждават на едно от най-старите интердисциплинарни изкуства на Земята?
        Всички имаме нужда от различни забавления в трудното ни битие. За огромна част от човечеството фойерверките носят прилив на положителни емоции, разтоварване от негативни мисли, огромна доза красота…
        Защо искате да спрете Светлината? Какво ви кара да убиете 20-минутното щастие на стотици хиляди (или милиони) българи в новогодишната нощ?? Нима таите толкова мрак и ненавист към чуждото щастие в душата си??? Що за човешко същество сте Анонимен-1 ????
        Тъмнина и тишина ще има за всички ни в гробищата – цяла вечност! Затова, докато сме живи – нека бъде Светлина! Нека да се забавляваме!! Нека всички бъдем разумни, търпеливи и да не си пречим!!!

    1. Брей, колко е лесно! Ами ако утре ви забранят алкохола, кафето, секса извън дома, дали ще сте толкоз категоричен Анонимнико?
      Огромно уважение предизвикват точно храбрите анонимници, които безапелационно сеят Справедливост по техния аршин. Вие сте същинский еталон за мъжество и силно-аргументирана гражданска позиция, човече!

    1. Аз пък съм против забраната! Ако стопаните са отговорни хора, ще се погрижат адекватно за предпазването на питомните си любимци от 20-30 минутното въздействие на дразнителите. Ако не знаят как – да питат! Ако не се справят, значи проблема е в тях.
      За дивите животни не берете грижа! Те се справят далеч по-успешно от нас хората с оцеляването и с приспособяването. Все пак, те виреят по правилата на естествения подбор, докато на разглезените човечета им се предоставят трибуни да хленчат за щяло и нещяло…

        1. Думата „български“ се пише с малка буква, освен ако не е част от име или е в началото на изречение. Изреченията се завършват с точка.

      1. Уважаеми г-н Михайлов,
        вие на български не пишете, пък мнение изказвате?!? Ако се наложи да защитите позицията си с аргументи, дали ще се справите на официалния език в Република България в книжовната му форма?

    1. Относно животинките:
      Ако стопаните са отговорни хора, ще се погрижат адекватно за предпазването на питомните си любимци от 20-30 минутното въздействие на дразнителите. Ако не знаят как – да питат! Ако не се справят, значи проблема е в тях.
      За дивите животни не берете грижа! Те се справят далеч по-успешно от нас хората с оцеляването и с приспособяването. Все пак, те виреят по правилата на естествения подбор, докато на разглезените човечета им се предоставят трибуни да хленчат за щяло и нещяло…

      Относно пострадалите хора:
      Основният ни проблем е свързан с възпитанието, чувството за отговорност, самоконтрола, уважението+зачитането на другите хора и не на последно място – самосъзнанието на хората, които употребяват пиротехнически изделия. Това важи и за други сфери на битието ни.
      Причините за инциденти с фойерверки, обикновено са:
      – неспазване на инструкциите за безопасност (общи и конкретни за всеки тип);
      – самонадеяност и рутина;
      – боравене под влиянието на алкохол и/или опияти;
      – неадекватност…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина