АктуалноГрадътКултураНовини

Събарят красива стара двуетажна къща в центъра

На мястото предстои нов строеж в следващата година и половина

Красива стара къща с отлично запазени елементи – дограми, капаци на прозорците и др. – се събаря на Разпети петък. Големи машини захапаха сградата тази сутрин, след като от няколко дни тя бе оградена с предпазни ленти, а тротоарът – разкопан и недостъпен.

Двуетажната сграда се намира на ъгъла на улиците „Софроний Врачански“ и „Петко Каравелов“ в центъра на града и непосредствена близост до Малката главна. Къщата, вероятно на около 120 години, макар и не в перфектно състояние, изглеждаше в такова, което напълно позволява нейното опазване, но изглежда плановете на собствениците ѝ са други, несвързани с историята на града.

В следващата година и половина, според надписи около нея, се предвиждат строителни дейности и вероятно на това място ще се появи нова съвременна кооперация. Сградата не е декларирана като културна ценност.

На фасадата има миниатюрна скулптура на испанския съвременен артист Исак Кордал. Глинената фигурка е част от проекта на уличния художник от НОЩ 2017, в който той постави малки глинени фигурки на определени градски пространства.

Идеята му се казваше  Циментови затъмнения и в нея малки глинени хора си  взаимодействат с градската среда по начини, изследващи обществото, капитализма и абсурда и агонията на човешкото съществуване. Строителите на място обещаха да запазят фигурката при събарянето на къщата.

 

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

11 коментари

  1. Само да почнат да бутат сграда в града и кликам Под Тепето, защото знам, че ще прочета как „с отлично запазени елементи“ (може би има предвид авторчето „орнаменти“ ) била сградата и какво безбожие било да се събаря, нищо, че от нея падат тухли по минаващите.
    А кога, бе лицемери, ще пишете два реда за бутката-фургон, която вашата дружка Сариева стовари пред галерията си, нарече сцена и така си присвои Отец Паисий вече изцяло? Или си мълчите, че да цоцате дружно от Америка за България и т.н. и занапред?

  2. Сградата има голяма архитектурна стойност, пловдивчаните кореняци помним тези квартали и къщите в тях, те създаваха неповторимата атмосфера на нашия град.

    1. Смейте се вие, а аз от одеве се опитвам да си представя положението на българския народ на територията на Източна Румелия преди Конкистадорът от Испания да дойде за НОЩ на мои разноски (пътни, дневни, хотелски и ГОНОРар!) за да „…взаимодейства с градската среда по начини, изследващи обществото…“ и т.н. дрън-дрън.
      Ако бяхме останали без тоа Принос, а? А?
      Само си представете! НАЧИНИТЕ щяха да са сбъркани, бе!
      (ИСАК едвали е хидалго, милият, щом е евреец, ама за толкова пари – толкова дават, нека сме благодарни, че ни отърва!)

  3. Проблемът не е в бутането на тази къща, която не е особено ценна, а в безумното застрояване в целия град, което превърна Пловдив в ужасно място. А да кажеш, че сме станали 1 млн., не сме, но за да станат 30 човека мн богати се съсипа всичко хубаво, което ни различаваше със София.

    1. И аз така смятам та си надвих стеснението след седем възражения и аз да си кажа, че г-н ЛауреЯтът Фьодор КараКоЛИНКА следва да разговаря със СПЕЦ-психиятар порнолог за предписване на нов режим медикаменти. Да не би да се влоши състоянието, Разбираемо е намерението да си изсмуква от палеца дребнотемие до пенция и похвално е ПодТеЛето да го крепи да не падне, ала то това последното нахалство почти надцаква празнодумието на творците и творкините от Пловдив’2019 / ‘2020 / ‘2021 /’2222 / ‘3333 (цит.):

      „…малки глинени хора си взаимодействат с градската среда по начини, изследващи обществото, капитализма и абсурда и агонията на човешкото съществуване…“

      ВЗАИМОДЕЙСТВАТ ЛИ„ ВЗАИМОДЕЙСТВАТ, майно льо, та даже „изследват“ . . . #КОЙ ПЛАЩА сматката и разноските за Халтурата =да не би ПАК АЗ /ТИ /НИЕ данъкоплатците?

      (Само нека се присъединя към Сър ПЕПО да възразя против ПАРКИРАНЕТО НА ОГРОМНИ КОНТЕЙНЕРИ БЕЗПЛАТНО ВЪРХУ КВАДРАТУРИ НА ОТЕЦА!

      НАПЪЛНО ЛИ ПРИВАТИЗИРА ОТЕЦА Г-Н СТОЯНСТРОЙ САРЪЕВ ИЛИ ИМА ДА НИ ДОПЛАЩА?

      ПАНОВ ТРЪГНА ПРЕЗ ПРОСОТО И ТОЙ, ЕЙ!

      1. На СтоянСтрой и на Отец Паисий собственикът се казваше СарИев, не СарЪев.
        Изтъкната мутра от клептокрацията.

  4. Теодоре, хайде да не прекаляваме. Не всяка стара сграда е ценна, а единици са тези, които заслужават запазване. Тази специално си е направо за бутане без да се замисли човек, осебено ако види пукнатината. Единствено капаците и вратата са за пазене.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина