АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Смърчовете на Гагарин и Терешкова са си на мястото, кандидат-депутат лъже, че са отсечени (СНИМКИ)

Кандидат-депутатът Иво Христов и колегата му от новоучреден комитет обвиниха пловдивчани във „варварство“, „фанатизъм“ и „поквара“, без да са се качили до върха на Бунарджика

Смърчовете на върха на Альоша, засадени в памет на гостуването на Юрий Гагарин и Валентина Терешкова в Пловдив са на мястото си. Това установи репортерска проверка на „Под Тепето“. Преди няколко дни в публичното пространство се появи информация, че те са отсечени и на мястото дървета няма.

Лъжата бе разпространена от новоучреден Комитет за опазване на българските паметници и широко популяризирана от проф. Иво Христов, лидер на листата на БСП в пловдивския 16-и МИР. Заедно с учредителя на комитета Васил Василев, двамата изрекоха тежки обвинения по българското и пловдивско общество във „варварство“, „фанатизъм“ и „поквара“.

„Смърчовете, които Юрий Гагарин и Валентина Терешкова са засадили някога на Бунарджика, ги няма. Останали са ями и дънери, пред които стоят надрани мраморни плочи“, пише в съобщението от Иво Христов. Истината е, че смърчовете са си на мястото. Предизборните усилия на професора и неговия колега Василев не са стигнали да се качат лично до върха на тепето и да установят дали говорят истина или не. Не е ясно откъде е дошла информацията им, че смърчовете са отсечени или пък, че напълно здравите паметни плочи са „надрани“, както се цитира в съобщението от проф. Иво Христов. Срещата е проведена в ресторант „Петър I“ в Стария град.

„Надраната мраморна плоча“ на Юрий Гагарин, според Комитета и несъществуващия смърч зад нея

Реалната ситуация със смърчовете е, че мястото е специфично и през годините част от тях са подменяни многократно  – още след засаждането им, та до днес и това е известно на всеки, който се е вълнувал от темата някога. Последната акция на засаждане на иглолистни дървета там бе преди няколко месеца, когато бяха поставени дървета пред плочите на Герман Титов, Валери Биковски и Алексей Елисеев (от линка може да се уверите в състоянието на градинката през тази пролет). Акцията не беше скришом, тайна или от „незнайна ръка“, а в Деня на космонавта, който никой от членовете на Комитета не е отбелязал или почел.

Снимките, които са публикувани в профила на проф. Иво Христов показват доста по-зелена растителност спрямо сегашното положение – в момента освен смърчовете тревата е изгоряла от жегите в последните 2-3 седмици. Снимките очевидно не са актуални, вероятно дори не от тази година, но никой от опазващите паметника не е положил усилие да провери информацията.

Зад площата на Валентина Терешкова зее „яма и дънер“, според Комитета. Всъщност има здрав смърч

Смърчовете днес са си на мястото.

Кому са нужни тези политически манипулации – не е ясно. Паметта на космонавтите и уважението, което тези герои са дали, гостувайки на Пловдив, трябва да бъде опазвано и е изключително неприятно, когато имената им се използват с очевидни лъжи за предизборна агитация. Всяка политическа партия има своето право да води кампания, свързана с интересите на своите избиратели и членове. И правото да защитава едни паметници, една история или едни личности.

И тук няма смърчове, според Иво Христов и Комитета по опазване на паметниците (на преден план плочата на Валери Биковски, зад него – на Валентина Терешкова)

Но да се лъже, защото кандидат политиците не могат да се качат за 5 минути до върха на Бунарджика – и да твърдят, че защитават този паметник, който явно дори не са виждали с очите си, в същото време обиждайки обществото във „варварство“ и „поквара“, е изключително обидно.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

7 коментари

  1. През годините смърчовете са били подменяни след като предишните са изсъхвали. Просто климатът на Пловдив, особено през горещото лято, не е подходящ за тези дървета. Но кой да помисли това преди шестдесет години.

    1. Аз редовно всяка сутрин за здраве ходех на Алиоша, но не си спомням за тези плочи и смърчове.Би трябвало да са пораснали доста повече от 1962, до 2021…може би са вид бонзай?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина