Смърчовете на Гагарин и Терешкова са си на мястото, кандидат-депутат лъже, че са отсечени (СНИМКИ)

Актуално Градът Новини Под ножа
смърчовете на Бунарджика

Кандидат-депутатът Иво Христов и колегата му от новоучреден комитет обвиниха пловдивчани във „варварство“, „фанатизъм“ и „поквара“, без да са се качили до върха на Бунарджика

Смърчовете на върха на Альоша, засадени в памет на гостуването на Юрий Гагарин и Валентина Терешкова в Пловдив са на мястото си. Това установи репортерска проверка на „Под Тепето“. Преди няколко дни в публичното пространство се появи информация, че те са отсечени и на мястото дървета няма.

Лъжата бе разпространена от новоучреден Комитет за опазване на българските паметници и широко популяризирана от проф. Иво Христов, лидер на листата на БСП в пловдивския 16-и МИР. Заедно с учредителя на комитета Васил Василев, двамата изрекоха тежки обвинения по българското и пловдивско общество във „варварство“, „фанатизъм“ и „поквара“.

„Смърчовете, които Юрий Гагарин и Валентина Терешкова са засадили някога на Бунарджика, ги няма. Останали са ями и дънери, пред които стоят надрани мраморни плочи“, пише в съобщението от Иво Христов. Истината е, че смърчовете са си на мястото. Предизборните усилия на професора и неговия колега Василев не са стигнали да се качат лично до върха на тепето и да установят дали говорят истина или не. Не е ясно откъде е дошла информацията им, че смърчовете са отсечени или пък, че напълно здравите паметни плочи са „надрани“, както се цитира в съобщението от проф. Иво Христов. Срещата е проведена в ресторант „Петър I“ в Стария град.

„Надраната мраморна плоча“ на Юрий Гагарин, според Комитета и несъществуващия смърч зад нея

Реалната ситуация със смърчовете е, че мястото е специфично и през годините част от тях са подменяни многократно  – още след засаждането им, та до днес и това е известно на всеки, който се е вълнувал от темата някога. Последната акция на засаждане на иглолистни дървета там бе преди няколко месеца, когато бяха поставени дървета пред плочите на Герман Титов, Валери Биковски и Алексей Елисеев (от линка може да се уверите в състоянието на градинката през тази пролет). Акцията не беше скришом, тайна или от „незнайна ръка“, а в Деня на космонавта, който никой от членовете на Комитета не е отбелязал или почел.

Снимките, които са публикувани в профила на проф. Иво Христов показват доста по-зелена растителност спрямо сегашното положение – в момента освен смърчовете тревата е изгоряла от жегите в последните 2-3 седмици. Снимките очевидно не са актуални, вероятно дори не от тази година, но никой от опазващите паметника не е положил усилие да провери информацията.

Зад площата на Валентина Терешкова зее „яма и дънер“, според Комитета. Всъщност има здрав смърч

Смърчовете днес са си на мястото.

Кому са нужни тези политически манипулации – не е ясно. Паметта на космонавтите и уважението, което тези герои са дали, гостувайки на Пловдив, трябва да бъде опазвано и е изключително неприятно, когато имената им се използват с очевидни лъжи за предизборна агитация. Всяка политическа партия има своето право да води кампания, свързана с интересите на своите избиратели и членове. И правото да защитава едни паметници, една история или едни личности.

И тук няма смърчове, според Иво Христов и Комитета по опазване на паметниците (на преден план плочата на Валери Биковски, зад него – на Валентина Терешкова)

Но да се лъже, защото кандидат политиците не могат да се качат за 5 минути до върха на Бунарджика – и да твърдят, че защитават този паметник, който явно дори не са виждали с очите си, в същото време обиждайки обществото във „варварство“ и „поквара“, е изключително обидно.

Споделете ни във:

7 thoughts on “Смърчовете на Гагарин и Терешкова са си на мястото, кандидат-депутат лъже, че са отсечени (СНИМКИ)

  1. педи 50 г. посадих смърч в тогавашния ни двор . Сега дървото е вече по-високо от четириетажните сгради

  2. През годините смърчовете са били подменяни след като предишните са изсъхвали. Просто климатът на Пловдив, особено през горещото лято, не е подходящ за тези дървета. Но кой да помисли това преди шестдесет години.

  3. Ега ти идиота. На нова година си купувам по-голяма елха от смърчовете на Гагарин и Терешкова.

  4. Какъв е този смешен журналист? Приличат ли ви на смърчове засадени през 1961 г.? Това са новозасадени смърчове.

    1. Аз редовно всяка сутрин за здраве ходех на Алиоша, но не си спомням за тези плочи и смърчове.Би трябвало да са пораснали доста повече от 1962, до 2021…може би са вид бонзай?

  5. спомням си слънчевата усмивка на Юри ГАГАРИН
    ПЪРВИЯ ЧОВЕК в КОСМОСА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.