МненияНовиниПод ножа

Шеги и закачки с картина, подарена от Борисов на сръбския президент за Балкански поток

Защо са махнати жените? Питат хора във фейсбук

Живописна творба подари премиерът Бойко Борисов на сръбския президент Александър Вучич. Картината показва уловен момент от строежа на Балкански поток и веднага предизвика ред шеги и закачки в интернет. На първо време заваляха сравнения със соц-реализма, прилики с които творбата на художника Симеон Кръстев има.

Припомнен бе разказът на художника Евгени Поптошев за работата през сталинския период, публикуван от Димитър Аврамов в книгата „Летопис на едно драматично десетилетие“:

„Преди две години (1952) нашият колектив правеше плакат за конгреса на Научно-техническия съюз. Зададоха ни една обща тема и ни предоставиха свобода да помислим. Конгресът беше важно събитие в обществения ни живот. Ние предложихме проект, който считахме за интересен: младеж (силуетно третиран), забиващ жалон за трасиране на бъдещи пътища. Плакатът бе решен декоративно, с чисти, контрастни цветове. Бяхме убедени, че е станал хубав.
Занесохме го в съюза, харесаха го и ни казаха ‘Добър е, но го оставете да го прегледаме’. На другия ден се събрали, обсъдили го, извикаха ни и ни съобщиха: ‘Не е лошо момчето с жалона, но трябва да се прибави още един, който гледа с уред’. Сложихме и фигура с уред.
Сметнахме всичко за завършено, но те отново ни препоръчаха: ‘Фигурите трябва да се разместят: Поставете момчето с жалона на заден план, а този с уреда да излезе напред’. Направихме и такъв вариант – нямаше как, бяхме поели сериозен ангажимент пред съюза. Прегледаха новия вариант, пак ни извикаха и ни казаха: ‘Този с уреда трябва да личи, че е инженер, а момчето с жалона да се вижда, че е техник!’.
Задоволихме и това искане, но последва ново: ‘Сега в научно-техническите сфери работят много жени. Необходимо е да се изтъкне и тяхното участие – трябва в плаката да има и жена!’
След като включихме и жена, отново ни извикаха: ‘В плаката не са застъпени досегашните резултати от строителството. Предлагаме от едната страна на групата да има язовир, а от другата – строежи’.
Направихме нов вариант – със строителството. А те отново: нямало напоителен канал! Не може язовир без напоителен канал!
Прокарахме и напоителен канал. Накрая, като погледнахме плаката, потънахме от срам за нашето, да го кажем, творчество!“
В този контекст се направи и сравнение с оригиналният фотографски кадър, върху когото е създадена композицията. На преден план на нея се забелязва дама, която обаче отсъства от живописната картина.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина