ГрадътКултураНовини

С изложба от Света Гора откриват Международните фотографски срещи в петък

С изложба на Стратос Калафатис, посветена на Света Гора ще се открие поредното издание на Международните фотографски срещи. Гръцкият артист има дълга биография с множество изложби и награди от целия свят, като представя серията си снимки от Атон под наслов “Цветове на вярата“.

„През последните години редовно посещавах връх Атон, опитвайки се да схвана и уловя променящото се в нюансите на вярата, в онази смесица от сгради, картини, реликви, ръкописи, абсурдни подробности за малки тайни и големи откровения.

Особено уникалните затворени мъжки общества, които временно и завинаги са били там, всички тези светци, смъртни и демони, към които се опитвам да се приближа и да разбера с прекомерен интерес и любопитство.

Планината Атон е трудна за снимане, не толкова защото се съпротивлява на светския характер на самата снимка, а по-скоро защото се нуждае от време, за да бъде разкрита, скрита зад живописна семиотика, фолклорна нежност и чудотворни разкази. Това е обстановка на тишина и мистерия, която балансира между минало и настояще, традиция и свобода, мощ и слабост, тъмнина и светлина“, разказва той за проекта си.

Откриването е на 15 октомври от 18 часа в изложбена зала „2019“, по-известна сред хората като галерията на улица „Гладстон“.

“Международни фотографски срещи”, родили се преди повече от тридесет години, ежегодно събират в Пловдив професионалисти и любители на фотографията от страната и чужбина. Тук са дискусионната среда, живият диалог, новите лица във фотоизкуството, тук са срещите с престижни имена от българската и световната фотографска сцена.

Силата на Осмото изкуство е в неговата неоспорима документалност и художествена условност, които го правят уникално и въодушевяващо за хората.

Все още на  историческата карта на фотографията има бели пространства. Фотографите остават нейните единствени и ревностни изследователи и затова все още диша пловдивският фестивал, за да събира, помага, учи.

Нека тази година всеки един и всички заедно потърсим отговорите на въпроса

„Какъв е смисълът на фотографското послание и какво изпраща към съзнанието ни една снимка?“ Неизписани отговори, които предполагат интереса за години напред към творческата инвенция – ФОТОГРАФИЯ.

Програмата през 2021 е многообразие от изложби на фотографи на перфектната илюзия и изложби на фотографи на неизбежната социална реалност под общата тема „Сертификат за присъствие“.

Програма

15  октомври

18.00 ч.           Откриване на фестивала

Стратос Калафатис
„Атон – цветове на вярата”

Изложбена зала „2019“

ул.“Гладстон“ № 32

 

16 октомври

10.00-11.30    Портфолио преглед

Нина Касиану, Волганг Цурборн

Балабанова къща

Хайет, втори етаж /с предварително записване/

 

12.30               Презентация на Департамент по фотография

на „Мимар Синан“ Арт университет Истанбул

проф. Сечкин Терджан, доц. Ебру Узун

Музей за съвременна история”

ул. „Ангел Букорещлиев” No 14

 

14.00 ч.           Георг Волц (1863-1917)

„Непознатият фотограф”

Регионален исторически музей

„Музеен център за съвременна история”

ул. „Ангел Букорещлиев” No 14

 

 

16.00 ч.           „Защо изображението има значение”

Фотографии, книги-обекти, експериментално кино.
Колективна изложба от Румъния

Градска художествена галерия

ул. „Княз Александър I” № 15

Първи етаж

 

Карл Манчини

„Кучешка любов”

Градска художествена галерия

ул. „Княз Александър I” №15

Втори етаж

 

17.30 ч.           Волфганг Зурборн

„Време за игра”

Балабанова къща,

„Дълбока зала”

ул. „Константин Стоилов” № 57,

Старинен Пловдив

 

18.30 ч.           Боряна Пандова

„Само минутка”

Балабанова къща,

„Сводеста зала”

ул. „Константин Стоилов” № 57,

Старинен Пловдив

 

 

17 октомври

10.00   Денислав Стойчев
„И животът продължи”

Къща Хиндлиян,

Балконското

ул. „Артин Гидиков“ 4

Старинен Пловдив

 

 

11.00   Мариана Камбурова
Мина Камбурова
„Мама, как си, мама?”

Къща Хиндлиян, „Маазата”

ул. „Артин Гидиков“ 4

Старинен Пловдив

 

 

12.00   Георги Вачев
„Музи”
Градска художествена галерия,

Експозиция „Мексиканско изкуство”

ул. „Артин Гидиков” № 11

Организатор на фестивала е фондация „Пловдивско фотографско средище“. Това събитие за тази година би било невъзможно без подкрепата на Община Пловдив, Градска художествена галерия, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Регионален исторически музей, както на любезното съдействие на Галерия за фотография „Синтезис“. „Пловдивско фотографско средище“ – [email protected]

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Организатора-Лаутлиев,след дълги години послушник в червената партия БКП-комунисти,по мистериозен начин го произвежда в доцент по фотография.но без да е направил поне една фотография пред света,според мнение на експерти.
    Срещите -пълна скука-изложби на личните приятели на „доцента“.Правят си взаимни услуги и реверанси,за сметка на публиката,която е жадна за нещо истиско

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина