НовиниСъдТемида

Прокуратурата повдигна обвинения на арестувания бизнесмен с два онлайн магазина

За укиване на данъци в особено големи размери – 180 000 лева

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 28-годишен мъж с инициали В.А. за укриване на данъци от продажби на навигационни системи в интернет. Бизнесменът от Пловдив, в периода от 1 януари 2018 г. до 28 февруари 2019 г., е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 180 000 лева, като не е подал декларация и не е издал фактури или други счетоводни документи – престъпление по чл. 255 ал. 3 вр. ал.1 т. 1 и т. 3 от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че в горепосочения период, обвиняемият В.А. купувал мобилни електронни устройства – навигационни системи за автомобили от търговски представители в Китай и Хонг Конг. Той получавал пратките на адреса си в гр. Пловдив, като след това предлагал  GPS – системите чрез различни сайтове за продажби в интернет. Обвиняемият В.А. не е издавал счетоводни документи, не е декларирал получените доходи от тези продажби  и в подадените декларации не е декларирал стойността на получената печалба.  По този начин той е избегнал плащането на данъчни задължения в размер на 180 000 лева. Дейността си е извършвал чрез фирма, която по-късно прехвърлил на друго лице.

До момента, по делото са извършени претърсвания в дома на В.А. и в гараж, в който ремонтирал устройствата при получена рекламация. разпитани са свидетели, предстои назначаване на съдебно-счетоводна експертиза и др.

Спрямо В.Г. е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 20 000 лева. За престъплението, за което е привлечен като обвиняем, законът предвижда наказание от 3 до 8 години „лишаване от свобода“ и конфискация на част или на цялото имущество.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина