АктуалноГрадътИзбориНовини

Преференциите разместиха листата на Демократична България в Пловдив, Старибратов става втори

Манол Пейков остава на трето място в листата, други промени няма

Вижте разпределението на мандатите и бъдещите народни представители от Пловдив

Избирателите на Демократична България за пореден път са тези, отбелязали най-много преференции във вота си на парламентарните избори. Гласоподавателите на „Да, България“, ДСБ и Зелено движение са единствените, които са направили разместване в листите.

Екс-директорът на Математическата гимназия Ивайло Старибратов, който бе трети, измества от второто място Манол Пейков с 1842 преференции, срещу 1506 за издателя. Преференцията в случая влиза в сила, тъй като минава „прага“ от 7% – който за ДБ в случая е 1358 гласа. Лидер в листата е Христо Иванов и така Манол Пейков остава на трето място.

Все още не са излезли окончателните разпределения на мандатите по градове. Информацията все още е предварителна и неофициална, но е вероятно въпреки разместванията в класирането, да се запази бройката мандати – по 3 за ГЕРБ и ИТН, по два за ДБ и БСП и един за Мутри, вън! от Пловдив. Така мястото на Манол Пейков в парламента зависи от избора на Христо Иванов, който отново е кандидат и от други многомандатни райони. Ако не влезе от Пловдив – както направи през април – отново пловдивските депутати на Демократична България ще бъдат Ивайло Старибратов и Манол Пейков, но „в обратен ред“ спрямо 4 април.

Двете общински съветнички Веселка Христамян и Веселина Александрова са на 4-о и 5-о място по преференции с малко над 500 лични предпочитания, получавайки повече от Владимир Славенски, който има малко над 450. В случая преференциите не влизат в сила, тъй като са по-малко от 7-процентния праг. Ако Демократична България има достатъчно подкрепа на местно и национално ниво според изчисленията и Христо Иванов влезе от София (25 МИР), то Славенски ще бъде третият пловдивски депутат на ДБ.

Размествания в другите партии няма, тъй като никой не е събрал 7% преференции от гласовете в партията си. Най-много лични предпочитания в ГЕРБ – след водача в листата – е събрал Костадин Димитров – районният кмет на „Тракия“, който бе под номер 6 в листата. Той получава 1756 преференции, но не му стигат около 250, за да мине прага. Любопитен е резултатът на последния в листата – екс кметът Спас Гърневски, който от по-предни позиции на тези избори бе пратен на последното място. Той събира 527 преференции – на четвърто място, но далеч от нужните 7%. Така се спазва подредбата – първи е Бойко Борисов, който е водач на листа и в 25 МИР – София. Втори и трети са Иван Тотев и Радомир Чолаков. В зависимост от решението на Борисов от кой многомандатен район да влезе в парламента зависи и влизането на четвъртия – Пенчо Малинов.

Освен първия в листата, много преференции в партията на Слави Трифонов Има такъв народ е събрал третият – Антоанета Стефанова – която има 809. Това обаче е много далеч от 7-процентния праг, който за ИТН в Пловдив е 2184. Партийната дисциплина и спазването на реда при тях е сред най-силните. Така или иначе първата четворка в ИТН е Тошко Йорданов (Хаджитодоров), Димитър Гърдев, Антоанета Стефанова и Манол Манолов. Водачът Тошко Йорданов е лидер на листата и в Пловдив-област, така че от неговото решение зависи дали Манол Манолов ще влезе в парламента, ако на ИТН се разпределят 3 мандата от Пловдив.

Близо до разместване обаче са БСП. Вероятно те ще вкарат двама депутата. Четвъртият в листата – Димитър Величков Георгиев – има 843 преференции. Прагът от 7% обаче е 1042. Така първата двойка в БСП в Пловдив се запазва – проф. Иво Христов и Илия Гатев. За разлика от доста от другите лидери, проф. Иво Христов е водач на листа само в един избирателен район, така че размествания тук са малко вероятни.

Няма промени и в листата на Изправи се! Мутри вън. Първи е Николай Хаджигенов, който по правило не може да бъде изместен. Второто място си запазва Мария Капон с 500 преференции, което е над 7-процентния праг за партията в Пловдив. Партията ще вкара само един депутат от града. Влизането в парламента на Капон зависи от Хаджигенов, който е водач и в листа в София – ако избере мандата от 25 МИР, то и Мария Капон ще влезе в следващото Народно събрание.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

    1. Съсипа математическата гимназия, сега ще оправя образованието в България?
      Какво подредено училище остави Кирчо Атанасов? От ОМГ стана МГ, определено доста голяма некомпетентност, лансира само сестра си Кремена Симеонова и зет си Васко Симеонов. Къде е образцовата гимназия? Къде е жена ти?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина