БългарияЕвалаНовини

Представиха новото поколение български индустриални зони в Турция

Инж. Пламен Панчев: „Екипът на ТИЗ развива „новото поколение“ зони – въглеродно-неутрални индустриални паркове, един пионерски проект не само за България, но и за Европейския съюз

Южната ни съседка дигитализира земеделието с държавна помощ, Мерцедес-Бенц са готови да изградят зарядната инфраструктура за водородни камиони през 2027 г., стана ясно на 5-ия икономически форум в Истанбул

Концепцията за въглеродно-неутрални индустриални паркове представи инж. Пламен Панчев, създател и изпълнителен директор на Тракия икономическа зона /ТИЗ/, на 5-тата икономическа среща на най-високо ниво в Турция. Форумът, който събра над 500 министри, представители на държавните институции и бизнесмени от различни страни се проведе в края на миналата седмица в Çırağan Palace в Истанбул. Освен инж. Панчев, който бе един от лекторите, от българска страна взеха участие Тошко Томов, ръководител на службата по търговско-икономически въпроси към Генералното консулство на Република България в Истанбул, и от Тракия икономическа зона – Фаик Коркмаз, мениджър „Продажби“ и Мартин Панчев, BIM експерт.

„Екипът на ТИЗ развива „новото поколение“ зони – въглеродно-неутрални индустриални паркове /ТИЗ-ВНИП/, един пионерски проект не само за България, но и за Европейския съюз. Създадохме едноименен Консорциум, в който са включени 5 области, като концепцията е подкрепена от общините Пловдив, Хасково, Бургас, Габрово и Русе“, посочи по време на икономическата среща инж. Панчев. Аудиторията бе силно впечатлена от залегналите по-амбициозни цели в сравнение с тези на ЕС: делът на възобновяемите енергийни източници /ВЕИ/ в потреблението на енергия в ТИЗ-ВНИП да се увеличи на 45% през 2025 г., 60% през 2030 г. и 100% през 2040 г.

„Тази визия на Тракия икономическа зона привлича инвеститори – фирми, които целят намаляване на въглеродния отпечатък на произвежданите от тях елементи и стоки“, изтъкна още инж. Панчев. Той посочи и конкретните проекти в ТИЗ в електро мобилността – електрически велосипеди на „Маском“ и „Лидер-96“, и първия BG електрически камион на „Милара Интернешънъл“.

По време на форума екипът на ТИЗ проведе разговори за бъдещо партньорство с „KALYON PV“ – най-голямата турска фирма в производството на соларни технологии и „State of Green“ – датска публично-частна организация в областта на зеления преход.

„Убедихме се, че сме поели по правилния път, привличайки инвеститор за изграждането на завод за „зелен“ водород“, допълни изпълнителният директор на ТИЗ. Защото на 5-тата икономическа среща в Истанбул Мерцедес-Бенц обявиха, че са готови да създадат зарядната инфраструктура за водородни камиони през 2027 г.

Екипът на ТИЗ е впечатлен от силната подкрепа на турската държава за инвестициите на бъдещето. „АгроХъб.БГ, например, на който сме член, кандидатства по европейски проект за цифровизация на земеделските стопанства. Това тепърва предстои да се случи в България, а в нашата южна съседка държавата заедно с фирмите Schneider Electric, Vodafone и TUIOSB вече е изградила пилотен проект – индустриална зона за дигитализирано земеделие. Със софтуер се управляват и проследяват всички процеси – от засаждането на семето до транспортирането на готовата продукция. Това намалява изключително много разходите и повишава конкурентоспособността на турските земеделски продукти.

Ние търсим начините за финансиране на такъв род иновации, а нашите съседи вече го правят с помощ от държавата си. Видяхме, че проектите работят и подобни начинания трябва да се популязират и при нас“, обобщи впечатленията си инж. Панчев. Той изказва благодарност на българския икономически аташе Тошко Томов за оказаната помощ при осъществяването на важни контакти с турски фирми.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина