Постановка учи децата как да пазят чиста околната среда

Градът Зелен град Новини

Паркинг Ден преобразява паркоместа из града в локация за културни мероприятия

Природата е навсякъде около нас, поради което се превръща в муза на вдъхновение за творците, откакто свят светува. Тя често стои в центъра на сюжетните линии или философиите, които се прокрадват в различните жанрове произведения – от литература, през театър, до скулптура и изобразително изкуство. Но, за да продължава да е вдъхновение и да ни дава толкова много, трябва да я пазим и поддържаме чиста.

Осъзнали това, двете пловдивски актриси Джована Галиарди и Паулина Гегова се включват към кампанията на сдружение БГ Бъди активен – PARK(ing) Day Пловдив. Ден, в който паркоместата из града се превръщат в локация за спортни и културни мероприятия, преобразуват се в градинки и паркове, вместо в пространство за автомобили.

Актрисите ще изиграят авторската пиеса „Джиджи и горските обитатели“, която е насочена към най-малките ентусиасти за опазване на околната среда. Идеята, текстът и музиката е дело на двете колежки, чийто съвместен творчески път започва поставя началото си през 2010 година.

„Джиджи и горските обитатели“ разказва историята на домашната котка Лили и нейната стопанка Джиджи, която решава да напусне големия, шумен и забързан град и да се пренесе на по-спокойно, тихо и мирно място – на село. От къщата ѝ започва буйна и наситена с живот гора, а комичните ситуации, в които двете героини попадат, ги учат, че трябва да почитат природата и да се грижат за нея.

„Във всекидневието си хората забравяме, че носим отговорност не само към себе си и близките си, но и към планетата. Във времена, в които тя страда от силно замърсяване, трябва всеки да поеме своята роля и да подпомогне преодоляването на този глобален проблем. Понякога това се случва практически, а понякога е достатъчно и послание, което да промени гледната точка на останалите. Според мен театърът е инструмент, носещ едно от най-силните послания, защото ни представя различни сюжети и предизвиква емоцията, която бихме изпитвали, ако реално се намираме в тях. А когато става въпрос за деца, те попиват много от видяното. Затова се радваме, че сдружение БГ Бъди активен ни включи в инициативата, защото това е нашият начин да изградим чувство за отговорност в децата чрез смешки и забава, а не чрез мъмрене и укор“, коментира Паулина Гегова.

Пиесата „Джиджи и горските обитатели“ ще бъде представена на 18 септември от 11:30 часа в паркчето на Джумаята. Ще ги познаете по къщичката и котешката опашка.

Сред останалите интересни локации е тази на Аварийно спасяване Пловдив, които ще поставят шатра, под която ще правят обучения по даване на първа помощ и пожарогасене, а след тяхната акция на място, ще бъде инсталирана оборудвана аптечка и пожарогасител, като дарение за града и гражданите, които да се използват по предназначение при нужда.

На другите парко места, които ще бъдат преобразени пловдивчани ще могат да открият мини библиотека от РИОСВ; интересни игри, свързани с теми от природата от Зелени Балкани; настолни игри от клуб по настолни игри. Специално място, насочено към женската аудитория ще направят от Орифлейм, който ще имат кът за разкрасяване.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.