АктуалноГрадътКултураНовини

По „Карловска“ – кал, локви, липсващи камъни, само работници няма

Исторически елементи по улицата са премахнати, работата върви обидно бавно в кал и мръсотия за местните

Изключително бавно се развива ремонтът по улица „Карловска“ в Кършияка в рамките на т.нар. Воден цикъл. Около 400-метровият участък се ремонтира вече половин година. Недоволството на местните от бавния и некачествен ремонт доведе до среща преди няколко дни със зам.-кмета Пламен Райчев, когато отново неочаквано се повдигна уж решеният въпрос за запазване на историческата паважна настилка. Сроковете също притискали строителите да се действа по-бързо.

Проверка на „Под тепето“ днес видя, че въпреки обясненията за гоненето на кратките срокове, работници на обекта нямаше. Местни коментират, че ежедневно се случва да има само по няколко работници и ремонтът да върви бавно. Паркираните машини и строителни материали, и разкопана улица обаче само вдигат прах, а във влажните дни – локви и кал. На места паветата вече са наредени, но части от улицата – както на юг към реката, така и на север към бул. „България“ стоят разкопани и изоставени на произвола.

Впечатление направи и замяната на места на скъпите бордюри от сиенит с евтини бетонови заместители. За такъв случай вече ни сигнализира читател на пресечката с улица „Войводиново“. Изглежда същата концепция е надделяла и в посока улица „Неофит Рилски“ към Новотела. Преди ремонта бордюрът от северната страна на „Неофит Рилски“ бе изцяло със сиенитни камъни, които сега отсъстват – вместо тях от ъгъла с „Карловска“ са поставени бетонни елементи.

Липсват и някои други елементи. По подобие на ремонта на улица „Отец Паисий“ преди години, и тук редките каменни улеи за вода, са премахнати и изнесени в неизвестна посока.

Улеите имаха историческа и естетическа стойност, тъй като още при предходни ремонти една от водосточните тръби беше прекарана в тротоара, както може да се види от тази архивна снимка. Съседна водосточна тръба обаче се излива върху тротоара – както преди, така и сега, а улеят имаше функцията безопасно да извежда водата до улицата. Сега цялата тази вода ще се излива по тротоарните плочки.

Един от каменните улеи преди няколко месеца

Едва ли причината е удобство за преминаващите, тъй като тротоарните плочки са поставени твърде неравномерно, а на места различни шахти стърчат с по няколко сантиметра, което прави преминаването на майки с колички абсурдно. Къде са заминали самите улеи също е неизвестно, но със сигурност историята на тези внимателно изработени преди години красиви градски елементи е изгубена.

Днес този улей липсва, изгубен под кривите плочки

Известен шанс да се спаси от унищожение изглежда има километричният камък, запазен на единия тротоар на улицата. Някой все пак е проявил отношение към него, като той е „обезопасен“ с кашон, поставен между купчини мръсотия и преместваема тоалетна.

Километричният камък днес, „обезопасен“ с кашон

Дали този исторически белег, както и големите павета от площадчето до „Марица“, както и каменната „табела“ Пловдивъ-Пазарджикъ ще бъдат запазени остава неизвестно. Историята по улица „Карловска“ изглежда е оставена на произвола на строителите.

 

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Един коментар

  1. На снимката със стария километричен знак ясно се вижда колко по-добре и правилно са наредени паветата по улицата преди ремонта.Като цяло-нищо добро и качествено за живеещите и работещи на улицата-шум,прах,мръсотия,водата спират,когато си поискат,и правят,каквото си поискат.Бог високо,Зико надалече,Водния цикъл е проклятие,човече!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина