ГрадътКриминалеНовини

Пасарелката край Лаута ще събира данни за скорост, тегло и брой на колите

Проектът за събиране на информация е съвместен между Техническия университет и МВР, като ще дава обратно данни към шофьорите

Пасарелката на бул. „Санкт Петербург“ край парк Лаута ще събира данни за преминаващите автомобили, като скорост, тегло, състояние, както и информация за самата пътна настилка. При опасност ще се връщат данни обратно на екрана към самите шофьори. Проектът е съвместен между Техническия университет и МВР и бе открит днес.

Заместник-директорът на областната дирекция на МВР комисар Васил Костадинов, началникът на отдел „Охранителна полиция” комисар Костадин Костов, началникът на сектор „Пътна полиция” гл. инспектор Йордан Милушев и началникът на група „Видеонаблюдение” старши инспектор Стойчо Пенков бяха сред официалните гости на днешното откриване на лаборатория „Интелигентни транспортни системи” във Втори учебен корпус на филиала на Тeхнически университет – София в Пловдив. Лабораторията е реализирана като част от дейностите на висшето учебно заведение по проект „Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии””, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структури и инвестиционни фондове.

С новоизградената лаборатория и цялостната реализация на проекта се поставя начало на ползотворно сътрудничество и партньорство на филиала на ТУ-София и полицията, която ще има възможност да използва в максимална степен данните от сложната система за  интелигентен контрол на трафика, позиционирана на пасарелка на бул. „Санкт Петербург”. В реално време, чрез нейните сензори и камери, могат да се снемат различни  параметри – брой на превозните средства, габарити, тегло, скорост на движение, а също и регистрационните им номера и външен вид. Индуктивни сензори в асфалта измерват натоварването на осите на цялото превозно средство, а метеорологична станция отчита температурата, влажността, скоростта и посоката на вятъра, дебелината на водния филм върху пътната настилка, точката на замръзване, валежите и  видимостта. На базата на агрометеорологическата информация и евентуални рискове може да се извади предупреждаващо съобщение върху големите екрани на пасарелката. Цялата информация се натрупва в голяма база от данни в сървърно помещение в университета, а от там може да бъде предоставена по законоустановения начин на полицията или общинския център за управление на трафика за генериране на оптимални решения.

На официалната церемония присъстваха още двамата заместник областни управители на Пловдивска област, заместник кметът по транспорт на Община Пловдив, заместник кметът на район „Тракия“, ръководството на пловдивския филиал на ТУ-София, представители на акдемичната общност и изпълнителите на проекта.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина