ГласовеМненияНовини

Организират обществено обсъждане на проекта за нова кариера край Първенец

Общественото обсъждане на инвестиционен проект за изграждане на кариера край село Първенец ще се проведе на 23 септември. Това стана ясно след срещата на областния управител Дани Каназирева и инициативния комитет, който настоя обсъждането да се отложи заради риска от разпространението на „Covid – 19” . Техният аргумент е, че залата в читалището е много малка. На срещата, която се провежда за пореден път, присъстваха специалисти от областната администрация, директорът на РИОСВ – Пловдив Десислава Георгиева и кметът на община „Родопи” Павел Михайлов.

„Ние нямаме правомощия да отлагаме общественото обсъждане, защото процедурата е регламентирана със Закона за околната среда и Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/”, коментира Дани Каназирева.
Обсъждането се организира по искане на фирмата, заявила намерение в МОСВ за концесия с цел изграждане на кариера за добив на пясък и чакъл.

„С гражданите от Първенец се срещаме вече няколко пъти и те знаят много добре, че имат подкрепата на институциите. Поела съм ангажимент да присъствам на общественото обсъждане. Инициативният комитет разполага с много механизми за контрол на процедурата и за защита на техните интереси”, подчерта Каназирева.

Областният управител посочи, че решението ще се вземе въз основа на обществено обсъждане за ОВОС, а не на базата обикновен доклад, както се прави при други случаи. Тази процедура продължава повече от една година и дава възможност да бъдат изслушани всички мнения, както и да се вземат предвид всички обстоятелства, които могат да повлияят на околната среда и спокойствието на гражданите.

„Процедурата е тежка и продължителна. След изготвяне на ОВОС се свиква областен съвет, който разглежда всички документи и спазен ли е законът и разписаната нормативно процедура. Необходимо е също така решение на Министерски съвет. А допълнително е нужно и Общинският съвет – Родопи да вземе решение за изменение на ПУП с цел промяна на предназначението на земеделската земя за добив на строителни материали. Решението което вземе Общинският съвет също подлежи на обжалване.”, обясни областният управител.
„Знаете, че Общински съвет – Родопи вече два пъти приема декларация срещу подобни кариерни дейности“, увери инициативния комитет и кметът на Община Родопи Павел Михайлов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина