Новини

Орбан кацна при Путин за “мирна мисия“

Унгарският министър-председател Виктор Орбан пристигна в Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс. Твърди се, че посещението му е „мирна мисия“ пише OFFNews. 

Орбан посети Киев във вторник, където предложението му за мир беше отхвърлено. Унгарският премиер отвърна на критиките и заяви, че „мир не може да бъде постигнат от комфорта на креслата в Брюксел“ и добави, че ЕС не може да очаква войната да приключи по магически начин.

Пътуването му до Москва навлече и упреци от страна на други лидери от ЕС и предупреждения, че не говори от името на Европейския съюз. Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че Орбан в Москва „не представлява ЕС под никаква форма“. Критикува го и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той написа в Екс, че Унгария, която преди дни пое ротационното председателство, няма мандат за преговаря от името на съюза с Русия.

Министър-председателят на Финландия Петери Орпо определи новината за посещението като обезпокоителна.

„Посещението му ще покаже незачитане на задълженията на председателството на ЕС и ще подкопае интересите на Европейския съюз“, заяви той в платформата „Екс“ в четвъртък.

Орбан заяви, че признава, че няма мандат да преговаря от името на ЕС, но че мирът не може да бъде сключен „от удобното кресло в Брюксел“.

Снимка: MAXIM SHIPENKOV/AFP VIA GETTY IMAGES

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина