АктуалноГрадътКриминалеНовини

Онлайн троловете… или как се формира обществено мнение

Зад хилядите фейсбук коментари и лайкове в странна посока понякога стоят шепа хора, които управляват множество профили

Хиляди смеещи се човечета на смърт. „Браво!“ коментари под всякакви зверства. Постове с поставяне под въпрос на доказани научни факти (макар и понякога по-прости или по-сложни за разбиране – за електромагнитни вълни, ваксини или кривината на земята). Всичко това е свързано с онлайн троловете, които заливат публичното пространство с водеща цел: разделение у хората и сеене на негативизъм.

Войната в Украйна е поредното събитие, което активизира силно троловете и различни независими канали, които следят необичайна активност в интернет, съобщават за това.

Едно от съществено важните неща, които трябва да се знаят е, че троловете всъщност не са истински хора. Сред хилядите смеещи се човечета под постове за смърт обикновено стоят само няколко души, които обаче оперират с множество профили. Много често тези профили са заключени и с неясни снимки – активни по определени тематични фейсбук групи.

Сред повечето подобни тролове няма да видим снимки със семейството, почивки от преди 10 години и прочее нормални неща, които всеки фейсбук профил има. Разбира се – това не е доказателство, тъй като всеки обикновен човек също може да заключи своя профил и това не го прави трол.

Друг метод, с който работят троловете, е кражба на профили. Често фейсбук профили се изоставят, но те могат да се хакнат и един фалшив профил да изглежда вече като съвсем истински – с дълга история, много стари снимки и прочее. Любопитен феномен – който едва ли някой обикновен потребител би проследил – е сравнение в такива профили на истинското име с името в url-адреса на профила. Нерядко се появяват забавни случаи, като профил „Иван Иванов“, който е към урл-адрес за име „Мария Петрова“. Имената са примерни.

Идентична е ситуацията и със снимките. Много често снимките изглеждат реално, но всъщност са взети от различни сайтове с търговска насоченост или направо от такива за stock-фотография. Гугъл предлага търсачка по изображения и лесно може да се провери дали съответната снимка не е попадала на друго място в мрежата. Така се случва понякога някой „Димитър“ да е всъщност профил на неподозиращ човек в туитър от Южна Америка или отдавна нефункциониращ сайт за запознанства в Щатите.

Подобно проучване преди малко повече от година бе публикувано от телевизията TV1, но трол фабриките работят постоянно и подобряват методите си – например гугъл може да бъде „заблуден“ лесно със снимка, която до средата е скрита от георгиевска лента. Тогава актуалната тема беше конкретен политик, но методите са идентични, независимо за какво бъде платено на троловете – разделение по медицински въпроси, по политически или по културни.

Служителите на фейсбук понякога реагират на трол фабриките и „чисти“ профили или проверява реалните самоличности, но трудно се справят с целия наплив. За подобни проблеми коментира наскоро и министърът на електронното управление Божидар Божанов, който заяви, че ще се създаде специално звено, което да следи за необичайни активности в социалните мрежи.

Но каква е всъщност целта? Оставяйки само в интернет пространството и в техните си профили, всички тези фалшиви профили нямат никакво значение. Тяхната цел е да влияят на другите хора. И това е основното, което един обикновен човек може да направи или поне да има предвид.

Ако видим една статия, в която хиляди се смеят на невинна смърт на някого, не бива да вярваме и да си създаваме мнение, че българите са озлобен народ, който само чака хиляди на другия край на света да умрат. Това не са истински хора. Същото важи и с подобни статии от неизвестни „новинарски сайтове“, които имат малко лайкове, но хиляди и понякога десетки хиляди споделяния. Всичко това създава фалшива представа за масовостта на различни мнения у нас – дали за това колко хора вярват, че от небето самолетите ни пръскат с кемтрейлс или, че клането в Буча е театър.

Другият основен метод в случая е, че когато една лъжа бъде повторена стотици пъти, то тя става истина – или поне нормални хора ще започнат да се чудят дали наистина не е така.

Така целта на троловете е насочена основно към два типа хора. Едните са тези, които ще бъдат разочаровани от целия свят, тъй като мнозинството хора се оказват зли или вярващи на странни теории. Другите са тези, които нямат достатъчно информация за заобикалящия ги свят или съответната тема и остават повлияни от тази вълна мнения в определената посока, за която е платено на троловете.

Истински лек за опасностите в социалните мрежи засега сякаш няма, но всичко, което нормалният човек може да прави, е да не си вади крайни изводи от мнения на „фейсбук профили“. Действително зад хилядите смеещи се човечета на хора в нужда може и да се крият 10 души, които работят това – да слагат смеещи се човечета, без дори да имат реално мнение по темата, а просто да получават заплата за целта.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

17 коментари

  1. Много ви се радвам, тролчета. Нямам търпение утре да прочета безумните ви коментарии …
    Лека, нощ. бдете и се броете копейките.

    1. Кис-кис, милата ХЕЙТЪРка не можа да остиска и се изпусна – тя била НА ЩАТ В ЩАТИТЕ!

      Коя почтена пловдивчанка ф едни и половина през нощта закачливо ще ни подбъзиква сякаш сме в „сайт“ ПловдивОнЛАЙНА?

      Не е безсъние това, а е Трудова Дисциплина: ДОЛАРЪТ на Дьорд Шорош иска напъни!

      Безсилни.

      Безплодни.

    1. Ти не си тъдявашна, кучко, ф интернето сме на „ТИ“ оти сме си все свои ‘ора.

      Всеки е Иван Драганов / Драган Иванов и общуваме без ЕГНтата си

      1. Без да се надцакваме кой бил по-Именит, важното е по същество КАКВО си казваме;

        В случая – че Фьодор караКАЛИНКА е въздухар.

        Нема нужда да се мО’ри и да се ‘Аби – само товари Сървъро.

  2. Много ме забавляват обобщенията – ако си против убийствата в Донбас и американската политика, си руски трол, ако си против войната в Украйна си трол на САЩ. Тролските коментари си личат ясно, а опитите да внушиш, че русофил=трол си е тролско само по себе си. Трол е платен работник, който най-често публикува шаблонни коментари, без различни мотиви спрямо статията. Защото ако са конкретни, няма да могат направят оборот. Елементарно, Уотсън.

  3. Вместо дисертации за тролове, ТРОЛЕЙБУСИ са по-интересна тематика за пловдивчанки, ала КараКАЛИНКА не смее

  4. Еднорелсовата „статия“ едностранчиво третира „как се формира обществено мнение“ сред лишените от гънки между ушите дебили.

    Много вярно.

    Но има и други – дисиденти, скептици, агностици и гностици

  5. „…когато една лъжа бъде повторена стотици пъти, то тя става истина…“ с таквизи изтрити оглозгани клишета ни захранва лауреЯтинът, милият

      1. К’вото пише ф стенвес’ника черно на бяло – т’ва е положението, точка, край, подвиваш опашка и отминаваш.

        Такова беше положението през комунистическо.

        Сегашната журналистика обаче се налага обратно да чете критики, възражения, уточнения, закачки и …попръжни. Не е лесно. Хак!

        Оплачи се горе на Тепето на ул. 4-ти януари в Сурп Кеворк има поп. Истински. АРМЕНСКИ.

  6. Добре сме, че имаме КАЛИНКИ да ни обяснят напоително, че Земята изглежда плоска, ала е всъщност КЪЛБОвидна.

    Тъкмо навреме за трета „награда пловдив“ по някой от петнайсетината направления, че не останаха кандидати за залежали бронзови буци

      1. Не си съвсем прав – освен „официалната“ полит-коректна политика – също и бакшиши оттук-оттам са добре дошли по разни дребнотемия да възхвалим многословно или да охулим…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина