АктуалноГрадътНовини

Нивото на река Марица е нормално, кметът пак иска 15 млн лева за чистене

Реката е близо до оранжевия праг, но е далеч от тревожно състояние и няма причина за притеснение

Река Марица е далеч от преливане, като водата тече в нормалното си течение и е на над 3 метра от опасния праг да излезе извън пловдивското корито. В момента положението е напълно спокойно, като очакванията са най-високо ниво да се достигне между 15 и 16 октомври. Прогнозата на Националния институт за метеорология и хидрология е, че жълтият праг за ранно предупреждение ще бъде преминат тогава и чак към края на 16 октомври ще приближи оранжевия. Това е далеч от червения праг за „Тревога“.

Според официалния бюлетин на НИМХ основната причина за повишаването на нивото на река Марица е работа на хидротехнически съоръжения, като повишението в следващите дни е следствие на обилните валежи, като е възможност достигане на прага на високите води за сезона, който е много далеч от преливане на коритото в рамките на града.

Проверката на „Под тепето“ е във връзка с публикации в медиите и въпроси от притеснени граждани, че река Марица е „препълнена“ и се налага „спешно чистене на джунглата“, което не отговаря на истината. В този контекст кметът Здравко Димитров отново заговори за нуждата от отделяне на 15 млн лева за предотвратяване на бедствено положение, като преди няколко месеца се опита да отдели такива средства от бюджета без конкурс и без никакви доказателства за нужда от този огромен разход.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. 15 милиона.
    За 15 милиона доста управници могат да бъдат прочистени така, че да няма кой да ги намери (+да се почисти коритото на Марица за 10 години напред).

    Но понеже са свикнали на общото е наше и докато можеш плюскай, пробват.

    О Пловдив – мисли като избираш следващия път!

    1. Не е луд,който ги кльопа милионите, луд е който му ги ДАВА!

      (Е, да де, освен ако „ти на мене аз на тебе“ в далаверата няма …взаимност: колко му е да проГЛАСУВАШ поради партийна лоялност. Тотев милият да не би да заграби каквото с пищови и ятагани, а? А?)

  2. Малко са! Искайте 150милиона че идва края на кражбите и после при строгия на справедлив бай Ставри! Там като отидете ще връшате откраднатото и ще повръшате! Кой ви избира за кметове нямам обяснение! Един крадец си замина други девет дойдоха!

  3. Свещено право е на всеки кмет да иска 15 милиона за джобни пари.

    Даже и на всеки от десетината ЗАМ-ове, особено на културския!

    А че МАРИЦА е озаптена с отлично корито от ръчно дялани камъни някои агитки искат да я „социализират“ като цунат камъка както паважите! („Облагородяват“ ли, облагородяват крадливите ни благородници и боляри)

    Следват . . . калдаръмите от Трихълмието, щом асфалтират Хисар Капия, милите „благородници“

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина