Нека реставрираме монументалното пано на блок 15 в “Тракия”

Актуално Градът Култура Новини

Мозайката на Трифон Неделчев и Маргарита Томова не е в отлично състояние, но може да се спаси

Двойното мозаечно пано на блок 15 в ЖК “Тракия” трябва да бъде реставрирано. В момента творбата не е в отлично състояние, но работата все още може да се приведе в автентичния си вид. Мозайката, изработена от колектив Трифон Неделчев и Маргарита Томова с участието на Александър Балдев, е от немногото монументални творби в ЖК “Тракия” и трябва да бъде опазена и известна. Работите са две, като втората се намира зад днешния ресторант и е още по-скрита от първата.

Вижте още: Монументално изкуство извън центъра

За много хора кварталът е известен предимно с панелните блокове, но той е много по-богат на творчество и оригинални идеи. Урбанистичният план е особено оригинален, интересни са парковите решения в някои междублокови пространства. Не са много подобните монументални творби, които заслужават опазване и висока оценка.

Високата художествена стойност и нуждата да се опазят малкото монументални творби в ЖК “Тракия” са сред причините да насочим внимание към тази творба. След статията, в която ви я представихме, се свързахме и с художника Трифон Неделчев, който живее в Германия. Самият той приветства идеята за реставрацията на мозайките, които са изработени по специфичен метод. “Под Тепето” ще потърси и районното кметство с идеята да се задвижи процес по възстановяване на тази творба, а местната власт да подпомогне това публично изкуство.

Освен реставрацията, може да се помисли и за информационна кампания или табела, която да представя авторите и историята на мозайката. В квартала има и други подобни произведения на изкуството, останали встрани от обществения интерес и оценка. Сред тях са мозайките във фонтана пред Поликлиниката, творба в Пощата – както и самите сгради, като архитектура, – сграфитото на СОУ “Димитър Матевски” и други, за които ще ви разкажем в следващи материали.

Очаквайте утре позицията на районното кметство Тракия за бъдещето на мозайката

Споделете ни във:

1 коментар за “Нека реставрираме монументалното пано на блок 15 в “Тракия”

  1. “…не е в отлично състояние, но може да се спаси…” като се изгради защитна сграда от “АмериЗаБГ” – но защо, да не би да се свършиха разбитите тротоари и дупките по асфалто, бре Фьодорчо? Колко ти изкашляха, какъвто си БезКОРИСТЕН?
    Тръпнем в очакване: “…и други, за които ще ви разкажем в следващи материали….” И ТАКА ДО ПЕНцИЯ, милата калинкс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.