Новини

Не, капитанът на кораба, блъснал се в мост в Балтимор, не е украинец

Автор: Мирела Петкова

Източник: Factcheck.bg

  • Не е вярно, че украинец е бил капитан на кораба, който се блъсна в мост и го срути в Балтимор в Съединените щати;
  • Според изявление на компанията, която управлява кораба, всички членове на екипажа са индийски граждани;
  • Украински гражданин наистина е работил на кораба, но през 2016 г.

Руски Телеграм канал „Операция Z: Военни кореспонденти на Руската пролет“ публикува в ранната вечер на 26 март невярното твърдение, че капитанът на кораба „Дали“ е украинец. Текстът гласи „Обърка мостовете: Капитанът на контейнеровоза разрушил моста в американския щат Мериленд е украинец“. Публикацията е придружена със снимки на предполагаемите членове на екипажа от сайта за набиране на моряци balticshipping.com.

По-късно същата вечер невярното твърдение започва да се разпространява в руски новинарски сайтове, макар и по-предпазливо формулирано – капитанът „може да е бил украинец“ или „може да се окаже гражданин на Украйна“.

Невярното твърдение стига до български сайтове, а също се споделя и десетки пъти във Фейсбук.

В действителност, капитанът на кораба, който се вряза в моста „Франсис Скот Кий“ в американския град Балтимор, щата Мериленд, не е украинец.

Контейнеровозът „Дали“ е собственост на сингапурската компания Grace Ocean Pte Ltd, но е управляван от друга сингапурска чартърна корабна компания – Synergy Marine Group. На сайта ѝ се казва, че тя се занимава с техническото управление на повече от 660 кораба по цял свят. Synergy Marine Group излиза с изявление сутринта на 26 март няколко часа след сблъсъка, в което обявява, че всички членове на екипажа са открити без наранявания и всички двадесет и двама са с индийска националност.

В изявлението се казва, че на борда е имало и двама корабни пилоти като BBC посочва, че те са американски граждани от Балтимор. Всеки кораб под чужд флаг, който навлиза във водите на САЩ, е задължен да има на борда си корабен пилот. Той трябва е лицензиран от щата, в чиито води се движи кораба. Пилотите се ангажират с навигационния контрол на корабите като определят скоростта и посоката им.

Изображенията, които руският Телеграм канал използва, са подвеждащи. Човекът с украинска националност, който е представен като капитан на контейнеровоза „Дали“, е работил на него в периода между 19 март 2016 г. и 27 юли 2016 г. След това е бил наеман на различни кораби като последният му отбелязан договор изтича на 19.02.2024 г. Страницата с акаунта е недостъпна, но „Асошиейтед прес” са документирали записите на морските му служби.

В описанието на „Операция Z: Военни кореспонденти на руската пролет“ се казва, че каналът се състои от „доброволци и военни кореспонденти присъстващи на боевите действия в Донбас, Украйна и Сирия“. Каналът има над милион и четиристотин хиляди последователи.

Проверено:

Не е вярно, че капитанът на кораба „Дали“, който срути мост в щата Мериленд, САЩ, е украинец. Компанията, управляваща кораба, обявява, че всички членове на екипажа са индийски граждани. На кораба са се намирали и двама корабни пилоти, граждани на САЩ. Украински гражданин наистина е работил на кораба, но през 2016 г. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина